PONOĆNI KONCERTI: TINARIWEN LIVERPOOL 2017

Written by on June 14, 2021

Iz srca Sahare direktno u kolijevku britanskog rock’n’rolla! Nije baš da su zasvirali Merseybeat, ali Tinariwen je 17.03. 2017. održao nevjerovatan koncert u prostoru kulture “The Invisible Wind Factory” u rodnom gradu Bitlsa i koncert je zabilježen radijskim prenosom, uz intervjue i dodatna objašnjenja o veličanstvenoj muzici ovog benda. Ukratko, jedan od omiljenih bendova našeg radija ponovo je ove sedmice u “Ponoćnim Koncertima”!

Fotografije: David J Colbran

Tinariwen je kao multigeneracijski bend danas vrlo interesantna pojava sama po sebi čije riječi pjesama uglavnom ne razumijemo, jer su na “Tamasheq” jeziku (koji se govori u Maliju i Burkini Farso) ali koje osjećamo i prihvatamo kao svoje, što još jednom dokazuje da engleski, ili neki zapadni jezik nije nužno nepohodan da bi se postigao cilj. A Tinariwen ga je postigao. Iznikao poput rijetke biljeke u nomadskim grupama Sahare, ovaj kolektiv je tokom svojih ranih godina nastupao upravo po nomadskim skupovima, svirajući u krug, upijajući pjesak pustinje i njenu drevnu mudrost. Život tuareških nomada proveden uglavnom u izbjeglištvu bio je sve samo ne lak i pogodan za rock bend. Jer, Tinariwen jeste rock bend, jedan od najvažnijih danas.

Iako nepravedno svrstani u world music odjeljak (referenca koja danas sve više gubi na značaju u svojoj formi, zbog nepravednog klasifikovanja svega što ne pripada zapanjačkoj urbanoj muzici), članovi Tinariwena bili su i još uvijek su tuarezi koji su slušali zapadni rock’n’roll i blues, ali su ga interpretirali na svoj način, iz sopstvene tradicije, prepoznavajući istovjetan korijen, kao i istovjetan razlog za blues.

Njhov jezik možda ne razumijemo ali njihov glas je svakao razumljiv, publici u Africi, nama na balkanu ili Englezima tokom ovog koncerta. To je glas iza kojeg se pomalja puzajući ritam pustinje, koji se i u njihovoj muzici probija polako, kao kroz pješčanu oluju, koju zapara električna gitara čija univerzalna snaga još uvijek može da izvrši transcedenciju svijesti. Publika Liverpoola ih prati u stopu, što se ovdje itekako čuje, pa nije čudo što je Tinariwen (riječ koja u prevodu znači pustinje, jer tuarezi ne smatraju Saharu jednom pustinjom, već skupom mnogih) danas izrastao u svijetski fenomen, iza kojeg se razvila ogromna scena pustinjskog bluesa u Africi.

Ukoliko nas slušate u kasnim noćnim satima, pripremite topli čaj (preporučujemo od domaćeg bilja) da se još uvjerčljivije doživi noć sa Tinariwen.

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje Tomislav Žegura.


Current track

Title

Artist

Background