PONOĆNI KONCERTI: VINICIO CAPOSELLA

Written by on November 1, 2022

Ove sedmice u ponoćnim koncertima nastupa Vinicio Caposella, jedan od najintrigantnijih muzičara današnjice. Slušamo dva različita nastupa ( Radio Popolare 2003 i “Marinai, Profeti e Sante Nicolla” iz 2018), oba snimljena radijskim prenosom. Koncerte slušamo u čast održavanja turneje “Balkangiro” u okviru koje Vincio Caposella nastupa ove sedmice u Beogradu, Skadru, Tirani, Peći i Skopju. Uživajte u koncertima, a detalje o turneji ponovo prenosimo ispod:

Da podsjetimo, Vinicio Caposella, jedan od najznačajnijih savremenih folk kantautora Italije, održava ovih dana turneju “𝑩𝒂𝒍𝒌𝒂𝒏𝒈𝒊𝒓𝒐” od drugog do devetog novembra koja obuhvata Beograd (02.11.), Skadar (04.11.), Tirana (06.11.), Peć (08.11.), i Skopje (09.11.). Jednistvena je to prilika čuti Vinicia i njegov prateći bend u nama bliskim krajevima, i najtoplija je preporuka da ko može, ni slučajno ne propusti.

„Jedno od mojih omiljenih jesenjih putovanja godinama je đir po Balkanu. Sjećam se tih susreta godinama, a mnogo ih je prošlo od mog prvog putovanja u tadašnju Jugoslaviju. Bio je to kao svijet komunikacije sa mojim djetinjstvom, svijet u ogledalu sa druge strane Jadrana.

Četvrt stoljeća kasnije, kao da iza mora koje Italiju dijeli od Balkana, neukroćeni dio srca i dalje kuca. Svirati na Kosovu ima poseban značaj. Postoje rane povijesti koje su obilježile i obilježavaju ovu zemlju, koja ipak gleda naprijed i sanja Europu, gdje i zaslužuje biti bogatstvom svoje kulture koja je raskršće višestrukih tradicija. Čak je i moja muzika pomalo takva: ima odjeka talijanske opere, swinga, mitološkog rocka, ruralne tradicije, lažne mediteranske dionizije, ali i malo balkanskog „turbofolka“.
Na ovom putovanju prate me Victor Herrero (gitare), Andrea Lamacchia (kontrabas), Giovannangelo De Gennaro (viola i aulofoni) i Vincenzo Vasi (teremin, udaraljke).

BELGRADO
Dom Omladine
2 novembre / ore 20.00
SCUTARI
Teatro Migjeni
4 novembre / ore 19.00
TIRANA
Teatro dell’Opera e del Balletto
6 novembre / ore 19.00
PEJA
Peja Jazz FestivalCinema Jusuf Gervalla
8 novembre / ore 20.00
SKOPJE
Museum of Macedonian Struggle
9 novembre / ore 20.00

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje : Tomislav Žegura.


Current track

Title

Artist

Background