Pop Depresija predstavlja: Ana Ćurčin, Pavle Popov

Written by on March 6, 2023

Šta je fejk u politici, a šta u ljubavnim odnosima? Igor Simić i Ana Ćurčin predstavljaju “Don’t Be Fake”

Multimedijalni umetnik, reditelj i filozof Igor Simić predstavlja video spot i pesmu “Don’t Be Fake” sa Anom Ćurčin u glavnoj ulozi. Spot je premijeru imao na izložbi “Na vezi, bezveze” koja je od 26. januara do 5. marta postavljena u Kulturnom centru Beograda, a posle dva Igorova gostovanja u podcastu Agelast, ceo region priča o njegovom radu, idejama i stavovima.

Ništa nije uobičajeno i na prvu loptu što se tiče samog videa i pesme “Dont Be Fake”. Na snimanju spota Ana Ćurčin je pesmu otpevala acapela, a tek posle je dodata muzika.

“Don’t Be Fake” je zamišljen kao video rad u kojem se vesti pevaju i bavi se time šta je fejk u politici, a šta u ljubavnim odnosima. Ideja je da je sav fejknes u srodstvu sa otuđenjem. Upravo zbog otuđenja je video snimljen obrnuto od prakse: “Ana je live pevala na snimanju, pa je matrica dodata posle. Dakle, nema lip sync-a,” kaže Igor Simić.

“Uvek je mali izazov, ali i jako zabavan proces kreirati muzičku i vokalnu interpretaciju na Igorove tekstove. Volim miks humora, kritičkog razmišljanja, vizuelnih referenci i emocije koja se desi u pesmama na kojima zajedno radimo, ali i kreativne slobode koju dajemo jedni drugima. Tako je i pesma “Don’t Be Fake” bila jedan divan proces i sada postoji i kao pesma, kao umetnički video rad, a dobiće “dom” i u novoj igri “The Cub” Demagog Studija,” sumira rad na pesmi Ana Ćurčin.

Igor i Ana sarađivali su na šest pesama do sada, uglavnom za video igre kompanije Demagog Studio (Igor je suosnivač i kreativni direktor), ali i za film. Na realizaciji pesme i spota “Don’t Be Fake” pored Igora Simića (reči i koncept) i Ane Ćurčin (kompozicija i vokal) učestovao je i Šejn Beri (aranžman i miks). Pesma će biti dostupna na svim digitalnim platformama od 5. marta.


Pavle Popov predstavlja album “Cascades” i osam kompozicija za maštanje

Muzičar i kompozitor Pavle Popov predstavlja album “Cascades” na kojem se nalazi muzika pisana za solo klavir, uz dva aranžmana za violinu i klavir. Album je deo autorovog višegodišnjeg projekta “Daydreaming“, a dostupan na svim digitalnim platformama, kao i na bandcampu i YouTube-u.

Osnovna inspiracija na “Cascades” je muzika evropskih minimalista (Hania Rani, Nils Frahm, Lubomyr Melnyk, Otto A Totland…), ali Pavle voli da povremeno zaroni u romantizam (kao u “Amore”), a kao neka večna referenca ostaće izraz koji je Andrija Pavlović (LP Duo) jednom upotrebio da opiše Pavlov kompozitorski credo – “Paja Morikone”. I u tom melanžu indi-klasike, romantizma, minimalizma i filmske muzike, Pavle je izborio mesto za sebe – jedinstveno i uzbudljivo i u stalnom pokretu i preispitivanju.

“Daydreaming je moj autorski opus u okviru kojeg komponujem u ambijentalnom i minimalističkom stilu. Moja zamisao je ta da daydreaming muzika postoji za najrazličitije instrumente i ansamble, nalik na kompozitore iz perioda baroka. Primera radi, za mnoga Bahova dela ne postoji zapisano za koji instrument je predviđena kompozicija, pa samim tim se i čini logičnim da je trenutno najpopularnije izvođenje partite za violinu na mandolini! Ukoliko krenemo iz te polazne tačke moj novi album za klavir bi mogao da se odsvira sa lakoćom i na harfi, vibrafonu, modularnom sintisajzeru, melotronu… Iako postoje nazivi kompozicija, oni nemaju programsku ulogu, nego više služe kao gotovo generički opisi muzike, da bih i ja kao autor mogao da se snađem u mnoštvu notnog papira i snimaka,” objašnjava Pavle Popov.

Na albumu pored autora na klaviru, gostuje violinista Loran Božić (Perpetuum i Sweet Music), francuski muzičar sa kojim je Pavle već sarađivao, ali najviše u improvizovanoj muzici sa bendom Wine In Rakija – ova saradnja im je prvo snimanje “muzike sa papira”. Za grafički identitet albuma zadužen je bio Nemanja Nikolić, a Srđan Popov za produkciju albuma. Kompozicije su snimljene u “Future Nature Studiju” u Pančevu. Produkciju albuma podržao je Sokoj kroz Fond za kulturna davanja.


Current track

Title

Artist

Background