Pop Depresija predstavlja nova izdanja: Jan Nemeček // Emma & Jimmy

Written by on November 28, 2023

Pop Depresija predstavlja dva zanimljiva nova izdanja:

Beogradski producent Jan Nemeček predstavlja šesti studijski album “Dissolved” koji je objavljen na svim digitalnim platformama, kao i na LP-u. Ovo je prvo izdanje Janove nove etikete Refractions, dok je za distribuciju ploče zadužen Cargo Records.

Emma & Jimmy predstavljaju moćni singl “Pod senkom oblaka” i video u režiji Bojane Janjić i najavljuju svoj prvi koncert u okviru Zumovanja 1. decembra.

Jan Nemeček i “metal (machine) music” – pred vama je “Dissolved”

Beogradski producent Jan Nemeček predstavlja šesti studijski album “Dissolved” koji je objavljen na svim digitalnim platformama, kao i na LP-u. Ovo je prvo izdanje Janove nove etikete Refractions, dok je za distribuciju ploče zadužen Cargo Records.

Jan Nemeček prvi studijski album “Through The Planetary Void objavio je još 2005. godine, a tokom godina izgradio je kultni status kao producent i umetnik koji ruši granice i konstantno testira i sebe i publiku na toj uglavnom nevidljivoj liniji horizonta na kojoj se prepliću muzika, ambijent, haos i buka. “Dissolved” je Janov album broj šest i po mnogo čemu je nešto najambicioznije što je napravio do sada. Organski i neorganski zvuci, sintovi, preparirani klaviri, AI glasovi, preglasna pojačala, distorzirana kiselina i šumovi… “Dissolved” može da se analizira kao Janovo viđenje “metal (machine) music”, ali sasvim je u redu i da u njemu čujete zvuke rađanja novog sveta.

“Svaka pesma je saradnja sa nekim, da li je to sada neki field recording koji je neko poslao ili je snimak instrumenta manje je bitno, ali ispalo je kao da je ovde primenjen bedovski pristup radu. Nekada volim da kažem da je ovo New Age ambient provučen kroz prizmu metala ili benda. Želeo sam da izmestim tu vrlo digitalnu, kompjutersku, muziku u živi prostor i da vidim šta bi se onda desilo. Šta bi se desilo kada bi taj modular bio iskorišćen kao bas gitara u živoj sobi,” objašnjava Nemeček.

Gosti na albumu su Branislav Jovančević KӣR koji je svirao liru na “Organ Dissolution”, bas na “Hoover Phase” svirao je Vladimir Mitrović, sempl prepariranog klavira na “Shards” donirao je Lukatoyboy, Miloš Hadžić je na Verbos sintovima ukrasio “On Subtle Horizon”, a dva bitna sempla korišćena na albumu su: na “Shards” – “Listening Station” Kalope i na “On Subtle Horizon” je Jan Nemeček iskoristio deo pesme “Jurjevo” hrvatske grupe Nemeček s albuma “Prokletije”.

Na “Dissolved” se nalazi sedam kompozicija, a kao singlovi izabrane su “True” i “Hoover Phase”. Naslovna strana delo je Emira Šehanovića, a  dizajn omota ploče uradio je Bratislav Milenković.

Za šta se borimo ako ne gorimo?

Emma & Jimmy predstavljaju moćni singl “Pod senkom oblaka” i video u režiji Bojane Janjić i najavljuju svoj prvi koncert u okviru Zumovanja 1. decembra.

Prvu pesmu tandem Ema i Džimi objavio je u decembru 2020. godine (“Šta su leta“), a tri godine kasnije u svet ide pesma broj 4, “Pod senkom oblaka“. Vreme između Ema (Emilija Đorđević) ispunila je osvajanjem sveta sa KOIKOI i brojnim koncertima širom Evrope. Za to vreme Džimi (Nikola Mijušković) je sa Turbo Trans Turistima objavio nekoliko EP izdanja i singlova, svirao i par koncerata, ali i producirao više hit singlova. I da li nas je sve to pripremilo za “Pod senkom oblaka“? Teško, jer ko može da vas pripremi za pop-rok pesmu koja je u isto vreme hit, ekološki bunt, himna, nepristajanje na život kakav nam se nameće i poziv na reakciju? Dok se pesma menjala kroz brojne demo snimke, u jednom trenutku činilo nam se da je opis “Bilja Krstić i KOIKOI džemuju sa Oasis na Vembliju” ima smisla… Šta vi mislite?

“Moram da priznam da je pesma nastala pre nekoliko godina kada sam bila u određenom stanju krize identiteta i u glavi mi se dešavao popriličan haos. Zapisana je u nekom toku misli i tako poprimila mantrični prizvuk, a onda smo Nikola i ja nalepili muziku na nju. Ostavljam drugima da je protumače i shvate onako kako osećaju,” kaže Ema.

Video je kompletno delo (snimateljka, režija, montaža) Bojane Janjić, pesmu je snimio, miksovao i uradio master Petar Rudić u Studiju Destilerija u Borči, Ema je napisala stihove, a Ema i Džimi autori su muzike i aranžmana.

Prvi nastup tandema Emma & Jimmy, koji će za tu priliku na bini biti pojačan Olstar ekipom muzičara (KOIKOI, proto tip, Turbo Trans Turisti…), desiće se u petak 1. decembra u okviru festivala Zumovanje u Domu omladine Beograda. Pored njih u čast rođendana RadioAparata nastupiće i Bad Daughter, Dina Jashari i Bohemija.


Current track

Title

Artist

Background