Pop Depresija za kraj ljeta, nova izdanja: Jasmina Todorović, Mag Mags, LU, Ej Marks

Written by on September 19, 2023

Pop Depresija je trenutno na zasluženom kasnom ljetnjem raspustu, ali nama j eidealna prilika za kratku rekapitulaciju novih izdanja, singlova, albuma, ima i po koji video spot. Krenimo redom:

Jasmina Todorović vas zove u prirodu, jer tamo je “Svetlost zelena”

Jasmina Todorović predstavlja novu poetsko-muzičko-vizuelnu odu prirodi “Svetlost zelena”. Pesma je dostupna na svim digitalnim platformama, kao i na bandcampu, a video autorke Pauline Maron pogledajte na YouTube-u.

“U šumi umor nestaje, dolazi snaga, i mi je hoćemo, ali ne ide tek tako. Snaga traži žrtvu, odricanje od tvrdoće asfalta i preračunavanja svega živog i neživog u novcu. Dok smo mi u pregovorima sa prirodom, svetlost prolazi kroz lišće, postaje zelena i izgleda čarobno kao nada,” objašnjava hemiju pesme Jasmina Todorović.

Pesmu prati video Pauline Maron (Marron) koja u svom radu, između ostalog, nastoji da isprati unutrašnje pokrete i izrazi ih. Ideja od koje se pošlo je bila vizualizovati pokrete glasa i zvuka. Iskorakom iz bukvalnosti i time što je odabrala biljku koju ćemo pre sresti u dvorištu nego u šumi, dodala je poseban sloj pesmi: Mi u gradovima smo toliko gladni zelenila, da snagu nalazimo i u saksijama i žardinjerama.

Jasmina Todorović je pesnikinja, pevačica i autorka koja je pažnju na sebe skrenula pesmama koje su izabrane za Femixeta kompilacije (9, 10, 11). Iako su u njenom izražaju ključni glas i poezija, očigledno je da je i kao muzičarka i producentkinja značajno napredovala i čini se da sada njene pesme ovlaš dodirnu i svetove Fajst, Bjork ili Kejt Buš (Feist, Björk, Kate Bush). I ova pesma nastala je u saradnji sa producentom Dejanom Tomkom, koji je bio zadužen za snimanje, miks i master.

Od oktobra 2020. do danas Jasmina objavila je četiri pesme – “Zemlja diše”, “Telo (Ulica od sna)”, “Glas planine” i sada “Svetlost zelena” – a svaka je bila značajni korak napred za autorku koja je na početku pete decenije života objavila svoju prvu pesmu.

“Summer Girl” za kraj leta, Mad Mags imaju novi singl


Mad Mags vas pozivaju na zabavu pored bazena za kraj leta, a kao muzičku podlogu za to nude svoj novi singl “Summer Girl”. Pesma je dostupna na svim digitalnim platformama, bandcampu i YouTube-u.

Krajem decembra 2021. beogradski duo Mad Mags objavio je sanjivi pop dragulj “Human Heart“, a onda su očekivano otišli u hibernaciju. Godinu i po dana kasnije vraćaju se sa potpuno dugačijim raspoloženjem i agregatnim stanjem. “Summer Girl” je saundtrek zabave u dvorištu, uz koktele i roštilj, bazen i puno smejanja. U nekom paralelnom svetu to bi mogao da bude zvuk Everything but The Girl koji džemuju sa Darkwood Dub, dok iz dvorišta pored dopiru zvuci Steely Dan sa razglasa.

“Pesma Summer Girl je čežnja za lakoćom leta i jednim sasvim običnim, a zapravo magičnim letnjim danom koji svako od nas krije u svom sećanju. Njeni likovi mogu se nalaziti u bilo kom delu sveta, jer je osećaj leta i letnjeg raspusta nešto što svi volimo i što je univerzalno – osećaj slobode. Iako se može smestiti bilo gde i zamisliti u bilo kom gradu, pesma je inspirisana jednim, verovatno ne ni najlepšim, ni najsrećnijim u svojoj istoriji – ali jedinim – Beogradom,” kažu Mad Mags.

Mad Mags je nastao 2017. godine u Beogradu i čine ga Margareta Samoran i Boris Eftovski. Magi piše pesme i peva (i profesorka je japanskog), dok je Boris kompozitor, multi-instrumentalista i producent, a i član američko-srpske inkarnacije The Black Heart Procession i The Red Step (nekada i Kazna za uši). Mad Mags prave muziku za svoju dušu, oslobođenu žanrovskih stega, vremenskih rokova i prostornih ograničenja, u njihovoj glavi to je muzika za sanjanje i plesanje. ”Summer Girl” je četvrti singl koji su objavili, a potražite na YouTube-u ”Human Heart”, “Wandering River” i “Yume / 夢 (Dream)”.

Šabačka grupa LU predstavlja prvi singl “Ne mogu ništa sam”: Zvuk gitare i klaustrofobija


Pop Depresija i Kišobran šire svoju muzičku porodicu i otvaraju podetiketu Zeleni kačket! Prvo izdanje u okviru ZK edicije je debitantski singl za šabački trio LU, pesma “Ne mogu ništa sam“, koju možete da poslušate na svim digitalnim platformama i bandcamp-u. Video je režirao Ilija Petrović i pogledajte ga na YouTube-u.

LU postoji od 2021. godine, a bend čine Mario Đurić (bas), Živorad Popović (bubnjevi) i Ivan Bilan (gitara i vokal). Singl “Ne mogu ništa sam” snimljen je u Down There studiju tokom proleća ove godine, u produkciji Uroša Milkića, koji je u svom stilu kao producent, mentor, snimatelj, član benda i stariji brat usmeravao energiju, bes, strast, očaj i ljubav ove ekipe dvadesetogodišnjaka. Bilan je autor teksta, a kompletan bend zajedno sa Milkićem je zategao muziku i aranžman.


“Dosadašnji period benda, pored određenog broja manjih svirki, obeležen je uglavnom radom i pravljenjem materijala koji je bend rešio da sklopi u formi albuma. Proces snimanja započet je u maju 2023. godine i snimljene su dve pesme koje će biti objavljene tokom leta,” kažu članovi benda LU.

Ne mogu ništa sam je jedna od prvih pesama koje je bend napravio i koja je naišla na pozitivne reakcije nama bliskih ljudi. To je pesma koju smo svirali na svim dosadašnjim svirkama i koju smo odabrali kao singl za album, jer smatramo da na najbolji način predstavlja rad benda.”

U bliskoj budućnosti LU planira da odsvira što veći broj koncerata kao i da do kraja godine finišira snimanje albuma. Pratite LU na instagramu: https://www.instagram.com/_lu_sbc/


Zeleni kačket je radio emisija nastala 2018. godine, a srce tima čine Kristina Milosavljević, Pavle Banjac i Mladen Ilić. Tokom proteklih godina su prešli put od organizovanja poetskih večeri, žurki, emitovanja emisija na RadioAparatu i Radio Bruškinu (2021), kreiranja ogranka ‘zeleni kačket drami’ (2022), do ZK lajv sešna (2023) i izdavačke aktivnosti.

Ej Marks sa majmunom na ramenu predstavlja “U Luci čudesne zgode”


Ej Marks,
 fluidni rokenrol bend širokog zamaha, predstavlja debitantski album “U Luci čudesne zgode” koji je dostupan na svim digitalnim servisima, YouTube-u i bandcampu. Album najavljuje i treći singl s animiranim videom Veljka Kuzmana za naslovnu temu.

Ej Marks je muzički alter ego pevača i gitariste Nebojše Marića koji razne muzičke i životne situacije uz pomoć brojnih prijatelja i saradnika pretvara u rokenrol vinjete. Posle dva singla u godinu dana, “Balada o slonovima” i “Gde počinje”, Ej Marks je konačno stavio majmuna na rame i krenuo u svet sa kompletnim albumom. Na albumu “U Luci čudesne zgode” muzički uticaji su brojni i raznovrsni – od psihodelije i prog-roka, preko big bend uticaja i hardroka do brejkbit ritmova i bluza.

U Luci čudesne zgode je istovremeno posledica tvrdoglavosti jednog čoveka i nesebičnog zalaganja prijatelja. Par muzičkih ideja mi nije izbijalo iz glave i prstiju i 2016. sam odlučio da ih snimim. Ivan Petrović je podržao, trpeo, savetovao i ispratio neobičan tempo rada – prerastanje demo snimaka u prave pesme, brojna nezadovoljstva, lutanja i traganja za dobrim rešenjima. Nekoliko pesama, među kojima je i završna “Sve što je potrebno”, nastalo je tako što je tokom pauze na snimanju ostavljenjo upaljeno to prokleto crveno dugme… Ideje rađaju ideje, pa su brojni drugari i saborci odreagovali i nesebično doprineli aranžmanima. Iz takve situacije je proizišao album koji svoju celovitost ne gradi na stilskoj ujednačenosti, već insistira na sviračkom temperamentu, duhovitim detaljima, menjanju dinamike, promenama tempa… Važno je napomenuti da muzičarima koji su pomogli nikada nije bilo naznačeno šta tačno treba da odsviraju, zbog čega su pesme dobile dodatnu širinu,” kaže Nebojša Marić.

Pesme su snimljene u saradnji sa guruom i producentom Ivanom Petrovićem, koji je i producent albuma, a gosti muzičari su bili Miladin Stojković (kontrabas, Kralj Čačka), Rastko Uzunović (saksofon), Miloš Milosavljević (bubanj), Jelena Martinović (saksofon) Dragan Jovanović (bubanj, Nežni Dalibor), Aleksandar Šišić (bas, Herz), Milica Mitić (vokal, Anja Štark) i svako od njih je uneo deo sebe u Ej Marks univerzum.


Tagged as

Current track

Title

Artist

Background