Posljednji refuli Festivala vjetra

Written by on April 24, 2022

Festival vjetra jedri na krilima dobre energije spremajući posljednje refule- finalne sadržaje bogatog programa koji nas očekuju u Tivtu tokom vikenda. U subotu se jedrilo po izuzetno povoljnom vjetru, popodne je bilo rezervisano za regatu maketa jedrilica, dok je nedjeljka veče rezervisana za ceremoniju dodjele nagrada i zatvaranja festivala, koja počinje u 20 sati. Naš gost je jedriličar Antonije Pušić, muzički zvan Rambo Amadeus. Festival vjetra zatvoriće koncert fenomenalnog TBF

PREDAVANJE NA TEMU ZAŠTITE SOLILA NA FESTIVALU VJETRA

„Lijek za sve je slana voda- znoj, suze i more,“ naslov je druženja sa ornitologom Darkom Saveljićem, vodećim ekspertom u uspostavljanju zaštite rezervata prirode Solila u Tivtu, održano u okviru edukativnog programa Festivala vjetra.

Rijetki su primjeri u kojima je čovjek prirodi darovao, obično od nje otima. A jedan od najznačajnijih su soliotska polja- močvare na obalama mora koje je pretvarao u polja soli, ekosistemski raj za brojne organizme.

Crna Gora je danas jedina mediteranska zemlja koja iz mora ne ubire so, ali su njeni rezervati prirode- Solila u Tivtu i Ulcinjska solana, među najznačajnijim odmorištima i staništima ptica i brojnih drugih vrsta organizama karakterističnih za slana i močvarna područja, kaže ornitolog Darko Saveljić.

Tivatska Solila su jedna od rijetkih zaslanjenih staništa na istočnoj obali Jadrana. Od Slovenije do Albanije nemamo desetak staništa kakva su tivatska solila.

“Ona su srednjevjekovna Solana i prilično značajna kulturna baština koja prevazilazi prostor Boke” kaže on.

Podsjeća da su Solila i prirodna baština koja je 2008. godine dobila status specijalnog rezervata prirode, floristično – faunističnog. Tivatska solila imamju i status močvare od međunarodnog značaja.

“Tivatska Solila su danas jedno od najljepših priča zaštite prirode u Crnoj Gori zbog činjenice da smo sinergijom Opštine Tivat, Morskog Dobra i nevladinog sektora došli do toga da su ona danas ponos zaštite prirode”.

Solila za sada imaju minimalnu turističku infrastrukturu I dobra su nadopuna ljetnjoj turističkoj ponudi Boke kotorske.

“Ipak treba još mnoga toga uraditi da ona budu i prava turistička atrakcija. Da se akcenat da i  na kulturnu baštinu Solila te da se možda i oformi jedan bazen na kojem bi se brala so i to turisti mogli da vide” zaključuje Saveljić.

POSLJEDNJI DAN WIND FESTA

Uživanje je raditi zajedno, prateći uslove koje postavlja priroda. Svetivatska fešta od dobrih vjetrova danas je počela na moru. Dok se jedri Tivatska regata UNA Montenegro Cup za klase Optimist, Laser, Laser Pico i J70, u toku su posljednje pripreme za  sutrasnju 17. Tivatsku regatu krstaša i prateći program posljednjeg dana Wind Festa.

MORŽ nam je prethodnih večeri donio vjetrove indie popa i trance bluesa, a ovogodišnje je izdanje završeno uz punk rock i pobjednike BUNT festivala RTS-a, Laganu Sredu iz Srbije. Sa njima je i ekipa srpske nacionalne televizije koja uživa na suncu pred večerašnji koncert u sali DTV Partizan. MORŽ i posljednje večeri pliva u tri discipline. Posjetioci su prije koncerta mogli pogledati izložbu najboljih ilustratora sa naših prostora i film “Prometej sa otoka Visevice.” Vatroslava Mimice.

Učinjena je provista za nedjeljni objed za učesnike regate, pa je večeras u klubu radna akcija sjeckanja za grande toć. Na Ponti Seljanova postavljena je scena, na kojoj će u nedjelju biti dodjeljene nagrade najboljim učesnicima svih regata održanih tokom Festivala vjetra i koncert splitskog sastava TBF. Video tim je na moru, hvata kadrove takmičenja 32 učesnika u klasama Optimist i Laser, a jedri i pet ekipa u popularnim J70 brodovima PMYC, s kojim je ove godine organizovan J70 Cup Tivatske regate.

Inicijalno planiran nastup GPD Tivat na startu regate na Ponti Seljanova, sutra u podne zamijeniće koncert tivatskog benda Milky Wave. Ulica Ponta Seljanova će povodom programa Festivala vjetra od 11 do 24 sata biti zatvorena za saobraćaj.

Muzički program će se nastaviti do ceremonije dodjele nagrada i zatvaranja festivala, koja počinje u nedjelju, 24.aprila u 20 sati. Naš gost je jedriličar Antonije Pušić, muzički zvan Rambo Amadeus.

Festival vjetra zatvoriće koncert fenomenalnog TBF. Stižu nam carevi dobrih poruka kontra loših vjetrova, koji već 30 godina ukazuju da može kontra. Alles gut!


Current track

Title

Artist

Background