Poziv podcasterima – prilika za učešće u programu digitalnih medija “Balkan Voices”

Written by on April 20, 2021

Agencija Canal France International (CFI) poziva sve zainteresovane podcastere starosne dobi od 18 do 30 godina da se prijave za učešće u programu digitalnih medija “Balkan Voices”.

Cilj programa je osnažiti mlade glasove aktivne u novim medijima, a učesnici će imati priliku razviti  tehničke, digitalne i poslovne vještine, te unaprijediti svoje online platforme.  Program je otvoren za učesnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Neki od uslova za prijavu su poznavanje engleskog jezika, mogućnost aplikanata da učestvuju u svim komponentama programa, te spremnost učesnika da se posvete temama poput održivog razvoja, prilikama za mlade Zapadnog Balkana, temama o manjinskim grupama, rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima. Za učešće u programu bit će odabrano 60 učesnika iz šest zemalja.

Prvi dio pograma je regionalna online konferencija koja će se održati početkom juna 2021. godine, posvećena temama poput: izazovi za mlade koji kreiraju medijski sadžaj na Zapadnom Balkanu, izgradnja publike na društvenim mrežama, promocija  i monetizacija medijskih sadržaja, moderiranje komentara i suzbijanje govora mržnje. 

Nakon konferencije, učesnici će imati priliku sudjelovati u jednoj od četiri trodnevne radionice koje će se tokom septembra i oktobra 2021. održati u jednom od glavnih gradova iz navedenih šest zemalja, ukoliko prilike budu dozvoljavale putovanja.

Radionice će biti posvećene novim modelima ekonomije medija, korištenju podataka o publici za usmjeravanje medijskog sadržaja, alatima za razvoj karijere, sigurnosti na internetu, kao i prozvodnji fotografija, zvuka i video zapisa.

Od 60 učesnika programa, njih 18 će biti odabrano za učešće u programu inkubacije ideja u Parizu, u trajanju od sedam dana, u novembru ove godine. Program inkubacije ideja donosi i mogućnost šestomjesečne mentorske podrške za unapređenje medijskih platformi učesnika.

Rok za prijavu je 10.5.2021.

Obrasci za prijavu i više informacija o programu dostupni su na stranici organizatora.

Kroz “Balkan Voices” projekat se provode aktivnosti sa mladima na polju medijske i informacijske pismenosti, digitalnih medija i audiovizuelne produkcije uz finansijsku podršku Ministarstva Evrope i vanjskih poslova Francuske.

Program “Balkan Voices” se implementira u saradnji sa Mediacentrom Sarajevo, institutima za medije iz Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, Novosadskom novinarskom školom i Fondacijom za informacije, medije, dijalog i obrazovanje KosovaLive.

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background