POZIV ZA VEBINARE: Serijal o aktuelnim temama iz oblasti medijske pismenosti

Written by on April 26, 2021

Institut za medije Crne Gore u saradnji sa partnerima iz zemalja regiona organizuje seriju online razgovora sa regionalnim i međunarodnim stručnjacima o najaktulnijim izazovima iz oblasti medija i društvenih mreža sa kojima se susreću medijski radnici/e i građani/ke.
Nakon vebinara koji smo organizovali na temu “Osvetnička pornografija – digitalna prijetnja pogoršana pandemijom”, organizujemo još četiri vebinara u formi diskusija u periodu od 22 – 29. aprila 2021. a učešće je otvoreno putem registracije za sve zainteresovane učesnike.
 Za sve događaje je obezbijeđen prevod na albanski, bhcs i makedonski jezik.

U ponedjeljak, 26.04. od 14:00 do 15:30 sati, predstavnice Fondacije „Guardian” iz Londona govoriće o razvoju održivih programa medijske i informacijske pismenosti za mlade. U toku vebinara pod nazivom „Fondacija Guardian: Kako razvijamo programe medijske pismenosti za mlade” razgovaraće se o sadržajima programa medijske i informacijske pismenosti, ali i o obrazovnom centru Fondacije „Guardian” koji kontinuirano sarađuje sa školama i nastavnicima/ama u cilju jačanja medijske i informacijske pismenosti. Ovaj vebinar posebno je od korisiti za edukatore ili organizacije civilnog društva koje razvijaju programe medijske i informacijske pismenosti.

Link za registraciju:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_-Mx-3TgAT0i3DEeWxb7TbA

Razgovor o temi „Regulacija i samoregulacija društvenih mreža” planiran je za utorak, 27.04. od 14:00 do 15:30 sati, a neke od tema su: moderiranje sadržaja društvenih mreža; govor mržnje i ekstremizam; uznemiravanje; dezinformacije; predstavljanje primjera regulacije iz SAD i EU, te prezentacija novih modela moderiranja sadržaja. Glavna govornica je Jillian C. York, Direktorica odjela za slobodu govora pri Electronic Frontier Foundation i autorka knjige “Silicon Values: The Future of Free Speech Under Surveillance Capitalism”.

Link za registraciju:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_-Mx-3TgAT0i3DEeWxb7TbA

U srijedu, 28.04. od 14:00 do 15:30 sati, organizujemo online događaj pod nazivom „Naučno novinarstvo: Rješenje za nedostatak pouzdanih informacija u medijima?”. Događaj će pružiti odgovore na pitanja šta je naučno novinarstvo i zašto je važno, posebno u kontekstu trenutne pandemije, ali i pitanja poput klimatskih promjena;  kakva je vrijednost naučnog novinarstva u pogledu bolje informiranosti građana; primjeri dobrih praksi – šta naučno novinarstvo donosi redakcijama i publikama; da li je pandemija prilika za vraćanje povjerenja u medije sa kvalitetnim sadržajima. Vebinar će održati Milica Momčilović, predsjednica Svjetske federacije naučnih novinara.

Link za registraciju:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_uioxYIJ-SLmrlRCXJqI5bQ

Posljednji vebinar „Suzbijanje govora mržnje u medijima: Primjeri uspješnih praksi iz EU” održaće se u četvrtrak, 29.04. od 14:00 do 15:30 sati. Na vebinaru će se govoriti o najboljim praksama uspostavljanja kodeksa za regulaciju govora mržnje u medijima i radu pozivnog centra za prijavu  govora mržnje, a predstaviće ih Urška Valentič, koordinatorka u Spletnom oku iz Slovenije.

Link za registraciju:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_vJyDT8J-TgWSezmvWQIAFA

Ovaj ciklus online događaja dio je regionalnog projekta “Mediji za građane – građani za medije” i namijenjene su publikama pet zemalja regije: Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.


Current track

Title

Artist

Background