Predavanje na temu ekoaktivizma na Festivalu vjetra

Written by on April 22, 2022

Građanski aktivizam je mehanizam pomoću kojeg možemo činiti društvo boljim, poruka je sa jednog od edukativnih programa Festivala vjetra

Vuk Vujisić novinar i građanski aktivista kazao je da kada vidimo da donosioci odluka ne rade u našem interesu imamo mogućnost građanskog aktivizma koji uz podršku medija mogu da isprave te greške.

On smatra da je veoma važno da baštinimo kulturu aktivizma, da u školama imamo mlade ljude koji uče o aktivizmu i koji bi sjutra bili odbrana od loših postupaka u društvu.

„Zaštita životne sredine je budućnost a ne sadašnjost iz razloga što vodimo računa o tome šta ostavljamo u naslijeđe budućim generacijama“.

U Crnoj Gori se, smatra Vujisić, budi svijest o važnosti aktivizma i sve je veći broj onih koji se njime bave, dodajući da smatra da aktivizam treba uvesti u formalan sistem obrazovanja.

“Danas izvještavati o nekim problemima može svako. Zato je moja poruka svima da se ne stide već zabilježe bilo koje narušavanje životne sredine, a poželjno je da građani budu odgovorni i prijave nelegalne aktivnosti”, poručio je Vujisić.

Aleksandar Novović iz NVO Ekologic naglasio je važnost ovakvih predavanja i radionica ističući da smatra da bi više sličnih događaja na duži rok dale neke pozitivne promjene i podizanje svijesti zaštite prirodne sredine.


Current track

Title

Artist

Background