PREMINULA JE RONNIE SPECTOR, SPECIJALNA PLAY LISTA U NJENU ČAST JE VEČERAS U 20H

Written by on January 13, 2022

Večeras u 20h sati slušaćemo muziku predivne Ronnie Spector koja je, kako kažu zvaniča saopštenja, preminula u 78. godini nakon kraće borbe sa kancerom. Bila je pjevačica legendarnih “The Ronettes” i svojim glasom i pojavom obilježila šezedesete, ali je ostala aktivna u muzici praktično do kraja.

Sa glasom koji je opisivan kao moćno melanholičan i melodramatičan, kao i karakterističnom frizurom, Ronnie je postala jedna od najvažnijih pojava Američke pop muzike. Rođena je kao Veronica Bennet, u New Yorku 1943, kao dijete afro amerikanaca, američkih starosjedilaca (indijanaca) i irskih doseljenika. Kao dijete različitih kultura, osjetila je blagodeti netrpeljivosti prema različitostima još u školi, pa nije čudno što je muzika bila jedan od njenih izbora. Rock’n’roll i pop muzika su mladima tokom kasnih pedestih pokazali put kako da se umjetnički izraze, ali i put ka slobodi i svijetu bez granica, za koji se trebalo izboriti.

Osniva bend “The Ronettes” 1957 sa starijom sestrom Estelle Bennett, i rodicom Nedrom Talley, a Veronica sam im tim postaje Ronnie, a uskoro i Spector, kao supruga proslavljenog, ali i zloglasnog producenta Phill Spectora, koji potpisuje bend 1963, a Ronnie sa Spectorom ulazi u vezu, a 1968 u brak, iz kojeg je bukvalno, na prstima i bosa pobjegla nekoliko godina kasnije (1972), usljed nasilnog, paranoičnog i manipulativnog braka.

Nastavila je solo karijeru, sarađavala je sa Brian Wilsonom, Bruce Springsteenom, Joey Ramone-om, a uspjesi matičnih “The Ronettes” ubrajaju se u klasike. Tokom 1966 nastupale su kao predgrupa The Beatles-ima, a The Rollling Stones su njih pratili na turneju po Engleskoj. U najpoznatije numere ubrajaju se “Be My Baby”, “Baby, I Love You”, “(The Best Part of) Breakin’ Up” i “(Walking) In the Rain”, koje je Phil Spector obojio svojim čuvenim zvučnim zidom, ali Keith Richards je često navodio kako je baš Ronnie imala takvu snagu glasa da nadjača i famozni zid zvuka.

Ronnie Spector je na mnogo načila potvdila snagu žena i ostala inspiracija mnogima. Kako je sama izjavljivala, nisu se plašile da izgledaju “hot” u mini suknjama i podignutim frizurama koje su značile stav i slobodu. Kasnije se Ronnie za slobodu više puta morala sama izboriti, lično protiv genijalnog, ali sumantuog producenta, ali i kao bend čija autorska prava Spector nije poštovao ni plaćao, pa je 2000. sud New Yorka presudio Phill Spectoru da im isplati 2.6 miliona dolara odštete. Borba je vrijedila.

Ronnie Spector udala se 1982 za menadžera  Jonathan Greenfield-a sa kojim je ostala do kraja života. Imaju dva sina, Jasona i Austina.

Od muzičara saradnika, još jedan veliki genije, Brian Wilson (The Beach Boys) povodom smrti Ronnie Spector izjavio je: “Jako sam volio njen glas, a i kao osoba je bila toliko posebna i draga prijateljica. Ova vijest mi slama srce. Ronnie-ina muzika i duh će živjeti vječno”.

Povodom tužne vijesti njena porodica izdala je saopštenje koje prenosimo:

“Bila je sa porodicom i u zagrljaju svog muža Jonathana”, kaže se u saopštenju i dodaje: “Ronnie je živjela svoj život sa sjajem u očima, hrabrim stavom, opakim smislom za humor i osmijehom na licu. Bila je ispunjena ljubavlju i zahvalnošću. Njezin radosni glas, razigrana narav i čarobna prisutnost živjet će u svima koji su je poznavali, čuli ili vidjeli. Umjesto cvijeća, Ronnie je zatražila da oni koji osjećaju potrebu da joj iskažu počast doniraju sredstva svom lokalnom skloništu ili sigurnoj kući za žene ili Fondu Američkog indijanskog koledža (American Indian College Fund). U budućnosti će biti najavljena proslava Ronniejenog života i muzike. Porodica u ovom trenutku s poštovanjem traži privatnost.”

Tako i mi nećemo nositi cvijeće, proslavićemo njenu muziku. Večeras u 20h sati slušaćemo snimke ranijih dana legendarnih “The Ronettes” Budite uz naš radio!


Current track

Title

Artist

Background