Programiranje klasične muzike: druga radionica evropskog projekta #synergy održaće se 23. i 24. novembra u Kotoru

Written by on November 16, 2021

Međunarodni festival KotorArt, inicijator i glavni koordinator projekta #synergy, biće domaćin radionice Programiranje klasične muzike, koja će se održati 23. i 24. novembra u Crnoj Gori.

Nakon prve radionice sa nazivom Finansiranje klasične muzike: Različite forme finansiranja i načini za postizanje finansijske samoodrživosti, koja je realizovana u oktobru u Ljubljani, slijedi druga radionica, Programiranje klasične muzike, čiji će domaćin biti Međunarodni festival KotorArt. 

Fotografija: Duško Miljanić

Realizacija Konferencije na temu primene različitih strategija za koncipiranje programa kulturno-umjetničkih manifestacija i ustanova kulture planirana je za 23. novembar od 9.30 časova usamostanskom kompleksu Crkve Svetog Nikole na ​​Prčanju. Konferencija će biti otvorena za širu stručnu javnost (uz obaveznu registraciju na e-mail [email protected]) i ugostiće predstavnike partnerskih organizacija, kao i lokalne menadžere u kulturi, profesionalce i predstavnike muzičkih i umjetničkih organizacija. Planirani učesnici ove konferencije su direktori i predstavnici najuglednijih festivala umjetničke muzike u regionu, kao što su KotorArt Don Brankovi dani muzike (Crna Gora), Dubrovačke ljetne igre (Hrvatska), Festival Ljubljana (Slovenija), Centar beogradskih festivala (Srbija), Vox Baroque (Albanija) i Chopin Piano Fest (Kosovo*), kao i domaći eksperti i menadžeri u kulturi: Neven Staničić, direktor Kulturnog centra Tivat, Vučić Ćetković, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Biserka Milić, menadžerka programske politike i planiranja OJU Muzeji Kotor, kao i Dušan Medin, projektni mendažer NVO Društvo za kulturni razvoj Bauo.

Međunarodni festival KotorArt će u svojstvu domaćina ovog skupa u srijedu 24. novembra organizovati i kreativnu radionicu za predstavnike projekta #synergy. Radionica će se održati u prostorijama Kotor Creative Hub-a u novorekonstruisanoj zgradi Starog zatvora u Kotoru.

Serijal od šest dvodnevnih programa pod nazivom Kulturni menadžment bez granica dio je aktivnosti projekta #synergy koji će biti realizovan u svih šest zemalja učesnica projekta. U okviru ovih radionica diskutovaće se i analizirati organizacioni, menadžerski, umjetnički, produkcioni, marketinški i drugi aspekti produkcije umjetničke muzike. Radionice su prije svega usmjerene na predstavnike partnerskih festivala i razmjenu iskustava, kao i na mlade menadžere u kulturi koji su uključeni u ovaj evropski projekat i zajedno učestvuju u sastavljanju Vodiča za produkciju umjetničke muzike, jedinstvene publikacije koja će biti najvažniji rezultat ovog segmenta #synergy projekta. Međutim, Kulturni menadžment bez granica otvoren je i za sve zainteresovane menadžere u kulturi, profesionalce, studente i predstavnike institucija i organizacija.

Projekat #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans (Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu), podržan od strane Evropske komisije, kroz program Kreativna Evropa, je projekat saradnje iniciran od strane Međunarodnog festivala KotorArt, koji okuplja neke od najvećih festivala umjetnosti u regionu, kao što su: Centar beogradskih festivala (Srbija), Dubrovačke ljetnje igre (Hrvatska), Ljubljana Festival (Slovenija), organizacija Vox Baroque (Albanija) i Udruženja Frederik Šopen (Kosovo*). Ciljevi ovog projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu. Tokom 3 godine trajanja, projekat će okupiti 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, organizovaće se 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore na kojima će nastati 12 novih djela inspirisanih kulturnom baštinom regiona, ali i same Evrope. Kao veliko finale projekta, planirana  je festivalska turneja koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade muzičare predstaviti tokom ljetnjih festivala širom Zapadnog Balkana, a koja započinje upravo na KotorArtu.

Fotografija: Duško Miljanić

Current track

Title

Artist

Background