Projekat #synergy muzikom gradi čvršće veze u regionu

Written by on February 27, 2022

Međunarodni projekat kulturne saradnje #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu (#synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans), koji vodi Međunarodni festival KotorArt u partnerstvu sa značajnim festivalima umjetnosti u regionu, a koji je podržan od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, obogaćen je sa dvanaest novih učesnika.

Stručni žiri koji su činili ugledni stručnjaci za umjetničku muziku iz regiona: Branka Popović, Iva Lovrec-Štefanović, Ratimir Martinović, Vasil S. Tole, Lejla Pula i Darko Brlek, odabrao je dvanaest kompozitora za učešće u projektu. Odabrani kompozitori iz Crne Gore su Nina Perović i Milivoje Pićurić, dok su iz ostalih zemalja učesnica projekta, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije i Kosova izabrani kompozitori: Helena Skljarov, Tomislav Oliver, Matija Krečič, Timotej Kosovinc, Jetmir Zaganjori, Kris Soćipoti, Mira Milosavljević, Predrag Radisavljević, Krešnik Aličkaj i Ardian Halimi.

Kroz ovaj projekat, KotorArt nastavlja sa kontinuiranom podrškom i promocijom mladih muzičara, kao i direktnim doprinosom muzičkoj baštini. Svaki kompozitor napisaće novu kompoziciju inspirisanu lokalnom i evropskom kulturnom baštinom, a ovih dvanaest novih kompozicija biće izvedene tokom velikog finala projekta 2023. godine, u okviru festivalske turneje, koja će kompozitore, nove kompozicije, kao i perspektivne mlade muzičare iz regiona predstaviti širom Zapadnog Balkana.

Nina Perović

Tokom dvonedjeljnih rezidencijalnih boravaka u Kotoru, Dubrovniku, Beogradu, Ljubljani, Prištini i Tirani, odabrani kompozitori imaće priliku da steknu uvid u kulturne scene različitih zemalja, promovišu svoj rad ulokalnim zajednicama, kao i da započnu rad na novim djelima. Raduje me da sam dio projekta #synergy. Ovo je rijetka prilika da se kolege iz regiona povežu i drago mi je da produbljujemo regionalnu saradnju. Sigurna sam da će susreti sa muzičarima, kao i dvonedjeljna rezidencija u Dubrovniku pokrenuti mnoga važna pitanja i podstaknuti kreativni proces. – izjavila je kompozitorka Nina Perović. Provesti dvije nedjelje na rezidenciji u Beogradu će biti vrlo inspirativno da započnem rad na novoj muzici i zadovoljstvo mi je što će se to djelo izvoditi i čuti na više mjesta. Treba da premostimo granice i napravimo čvršće veze u regionu. – izjavio je kompozitor Milivoje Pićurić.

Milivoje Pićurić

Projekat #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, podržan od strane EU programa Kreativna Evropa, okuplja šest značajnih festivala umjetnosti iz regiona: KotorArt Don Brankovi dani muzike (Crna Gora), Dubrovačke ljetnje igre (Hrvatska), Centar beogradskih festivala (Srbija), Ljubljana Festival (Slovenija), Vox Baroque (Albanija) i Šopen Piano Fest Priština (Kosovo). Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta i razmjenu znanja na regionalnom i evropskom nivou, usavršavanje i povezivanje profesionalaca iz kulture, podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih evropskim i lokalnim nasljeđem partnerskih zemalja, kao i umrežavanje i saradnju između mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave klasičnom muzikom na Zapadnom Balkanu. Tokom 34 mjeseca, projekat #synergy će okupiti dvanaest kompozitora i preko pedeset perspektivnih muzičara i kulturnih menadžera. Biće realizovano šest radionica za profesionalce u kulturi, kao i dvanaest rezidencija za kompozitore, koji će rezultirati sa dvanaest novih muzičkih djela inspirisanih kulturnim nasljeđem regiona i Evrope.

Međunarodni festival KotorArt ističe se po umjetničkom kvalitetu i jedinstvenim koncepcijama svojih programa, a proglašen je festivalom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore. Pokrovitelji festivala u Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opština Kotor. Već dvije decenije KotorArt značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, podrška Evropske unije za projekat #synergy,  nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama.


Current track

Title

Artist

Background