RADIO SCPECIJAL: KARANFILI ZA DAME, 08.03. OD 14h DO 20h

Written by on March 7, 2024

Koliko ćemo puta i ovog osmog marta čuti onu čuvenu razvučenu uzrečicu (poskočicu), izrečenu mahom iz muških usta uz šorok osmjeh: za dame karanfili (može i ruže, ili neko drugo cvijeće). Moram priznati (silom prilka kao muško), jedna od najodvratnijih i najponižavajućih “želja”, i laži koje možemo čuti. Ko god da je u pitanju, poslodavac, kolega, a ponajviše neko iz sistema trebali bi se sjetiti odmah, da je trenutno na Balkanu položaj žena gori nego u prethodnih barem 80 godina, da vlada femicid, da je stanje sve patrijarhalnije do granice podnošljivosti, da vjerske institucije i dalje ponižavaju i potčinjavaju žene, i da je 8. mart i ove godine, borba ako ne i rat !!! Borba koja se vodi svim sredstvima, a mi je na radiju vodimo zvukom i edukacijom.

Kako zvuči ova borba slušaćemo u radio specijalcu ovog petka, 8.marta od 14h, pa čitavo popodne do 20h. Muzika femisnističkih bendova, autorki, koja je u rok muzici naročito svoje mjesto našla u pank pokretu, nakon izumiranja zlatnih muških rok bogova 70tih…. Slušaćemo emisije iz edicije “Pobunjeno Čitam” (projekat nastao kao proizvod jedinstvenog čitalačkog kluba Udruženja Pobunjene čitateljke, koji je ovog proleća okupio žene različitih generacije iz celog regiona, potkast „Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115” donosi pet polučasovnih epizoda spremnih za slušanje. U njima se pobunjeno, kritički, strasno i radoznalo pristupa delima pet odabranih autorki. Sali RuniElena Ferante i Margaret Atvud poslužile su za pokretanje žustrih rasprava u prve tri epizode, dok su preostale dve posvećene delima Rumene Bužarovske i Daše Drndić.) i slušaćemo još muzike, u skladu sa temom.

Bacite molim vas te karanfile, ima još puno materijala da se nauči, uživa i zabavi, čemu nam radio i služi.

Radio Specijal: “Karanfili za dame” slušamo samo u broadcast terminu, u petak 08. marta od 14h do 20h. Pripremio i napisao: Tomislav Žegura


Current track

Title

Artist

Background