RADIO SPECIJAL: Christine McVie, život u muzici !

Written by on December 1, 2022

Muzički svijet se oprašta od Christine (Perfect) McVie, britanske klavijaturistkinje i autorke koja je svoj najveći potencijal postigla sa bendom Fleetwood Mac. Juče je napustila naš svijet u 79. godini, iako je u bendu, a i ranije dala nemjerljiv doprinos, svirkom, pjevanjem i nekim baš velikim hitovima, tokom čitave karijere bila je u blagoj sjenci nekih izvikanijih članica i članova, znamo svi kojih. Međutim, to je ne čini manje važnom, naprotiv. Zato joj i mi sa našeg radija mašemo i pratimo je danas u 16h, uz popodne koje ćemo porvesti slušajući je na koncertnim izdanjima Fleetwood Mac, u rasponu od 20 godina, The Dance iz 1997, kao i koncert i 1977. Draga Christine McVie, mašemo ti i slušamo te glasno!

Velikani nešeg muzičkog spisateljstva, poput Pece Popovića i Žikice Simića, pored toga što su nas decenijama učili i usmjeravali u muzici, imali su prilike da slušaju i čak gledaju uživo Christine, tada još Perfect, davne 1969 u Londonu kako nastupa sa bendom “Chicken Shack”. O tome Peca Popović na svom facebook profilu piše:

TAJ GLAS, TE OČI, TAJ OSMEH, TAJ FRIZ

Marta 1969. u londonskom klubu Marquee prvi i jedini put sam slušao i gledao Chicken Shack, grupu gitariste Stena Veba sa Kristinom MekVi na klaviru. Odličan bend. A ona, imala istu frizuru kao Džuli Driskol, i otpevala hit koji se upravo penjao po britanskoj top listi „I’d Rather Go Blind“. Znao sam priču da je tu pesmu nekoliko godina ranije kompozitor na robiji dao Ete Džejms i zamolio je da emotivnu baladu „otpeva kako samo ona ume“. Mnoge velike pevačice su kasnije tu pesmu pevale ali Kristinina verzija me naterala da momentalno sednem na pod čuvenog kluba. Sa grupom Fleetwood Mac Kristina je imala bezbroj hitova i uspeha…ali sam u svakoj baladi koju je snimila tražio bar delić onog čuda iz marta 1969.Juče je, iznenada, pošla da isprati mapu svog života.

Žikica Simić: Christine (Perfect) McVie (1943 – 2022). Sklon sam da tvrdim da je njena interpretacija pesme I’d Rather Go Blind dok je bila članica sastava Chicken Shack najbolje otpevan “beli bluz” u čitavoj rok istoriji.

Christine McVie došla je u Fleetwood Mac 1970. godine. AllMusic ju je opisao kao “Nesramežljivo ugodnu pjevačicu/autoricu tekstova i glavnu protagonisticu nekih od najvećih hitova Fleetwood Maca.” Osam njenih pjesama, uključujući “Don’t Stop”, “Everywhere” i “Little Lies”, objavila je i tri solo albuma.

Godine 1998. McVie je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame kao članica Fleetwood Maca i dobila je Brit Award za izniman doprinos glazbi. Iste godine, nakon gotovo 30 godina u bendu, odlučila se povući, tj. otići u polu-mirovinu u kojoj je bila gotovo 15 godina. Izdala je solo album 2004., a u rujnu 2013. pojavila se na pozornici s Fleetwood Mac u O2 Areni u Londonu, prije nego što se ponovno pridružila bendu 2014. prije njihove turneje “On with the Show”.

Tokom karijere sa Fleetwood Mac, podarila je mnoštvo hitova, ali je najpopularniji doprinos pružila 1987, uz Lindsey Buckinghama, na albumu “Tango In The Night” tokom kojeg je Stevie Nicks prolazila kroz najteže životno razdoblje i ostala po strani. Upravo sa tog albuma multinilonski uspjeh postižu njene kompozicije “Little Lies” i “Everywhere”.

Takođe, posljednji album na kom je radila upravo je zajedničko izdanje sa Lindsey-jem iz 2017, kome sudbina (u prevodu, dobra volja ostalih članova) nije dozvolila da postane Fleetwood album, pa je objavljen kao njihovo zajedničko izdanje. Takođe, radi se o zreloj i odličnoj ploči.

Ipak, u najčuvenijoj postavi Fleetwooda, u kojoj je usput rečeno, Christine ponajmanje učestvovala u dramama i intrigama, dala je najznačajnije rezultate i zato je u danas pratimo na nebo uz zvuke koncerata iz 1997 i 1977. Podignimo čaše u ime Christine McVie, jedne od najvažnijih žena rock muzike, ona je to itekako zaslužila !!!


Current track

Title

Artist

Background