RADIO SPECIJAL: “FELA KUTI I MOĆ AFRIKE”, NEDJELJA 03.08. OD 14H DO 22H

Written by on March 2, 2024

Koliko god se trudili, sluišali, čitali i obrazovali se, još nismo dovoljno upoznati sa kulturom i naslijeđem Afrike koje je toliko šarenoliko i višestrano. Zato nam služi radio i naš “Radio Specijal” koji ove nedjelje 3. marta slušamo u osmočasovnom maratonu od 14h do 22h, nazvan prigodno “Fela Kuti i Moć Afrike” !!!

Fela Anikulapo-Kuti sigurno je muzički kralj Afrike, a pogotovo svoje rodne Nigerije. Slušaćemo ga u raznim jam sessionima, uživo u sviračkim ekspedicijama koje su trajale od 15 minuta do polučasovnih putovanja. U svakom trenutku, Fela je sa svojim muzičarima prenosio duh Afrike, onaj nepokorivi, koji je bio velik mnogo prije dolaska bijelog čovjeka i onaj koji bijeli čovjek nije uspio da pokori.

Između Felinih performansa, slušamo i radio emisje afričkih radio stanica iz kojih ćete čuti puno muzike i naučiti o narativima crnog kontinenta kakve do sad nismo znali, od muzike iz delte Nigera, pa do Madagsakara i njihove savremene scene, o projektu muzičara iz zemalja kroz koje protiče Nil, do žena u muzici zapadne Afrike. Puno materijala da se nauči, uživa i zabavi, čemu nam radio i služi.

Radio Specijal: “Fela Kuti i Moć Afrike” slušamo samo u broadcast terminu, u nedjelju 03. marta od 14h do 22h. Pripremio i napisao: Tomislav Žegura

“Plesaćice Fele Kutija”, ulje na platnu, Bénédicte Vandewattyne

Continue reading

Next post

KUPEK 361


Thumbnail
Previous post

IZVORIŠTA 400


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background