RADIO SPECIJAL: SOLID SOUND 2022, WILCO’S MUSIC AND ARTS FESTIVAL

Written by on October 1, 2022

Da li je Wilco najveći američki bend današnjice? To pitanje ne postavljamo mi nego UNCUT, pa nek oni i daju odgovor. Mi ćemo proučiti muzičku stranu i vrijednost novog, aktuelnog albuma “Cruel Country”, našu fascinaciju koncertnim izvođenjem ovog benda, kao i njihov smisao za kreiranje kreativne industrije u okviru festivala zajednice “Solid Sound”, i to sve kroz tri uzastopna koncerta. Kao i uvijek, muzički odgovor na postavljeno pitanje dajemo u našem Radio Specijalu, u nedjelju 02.10.2022. od 18h !!!

NAJVEĆI AMERIČKI BEND DANAŠNJICE

Da li su Wilco najveći današnji američki bend, pita se čuveni časopis UNCUT na čijoj se naslovnici nedavno našao Jeff Tweedy. Prije svega, treba imati u vidu da Uncut, kao i većina dašanjih preostalih muzičkih časopisa na svojim naslovnim stranama postavljaju isključivo velikane rock’n’rolla iz peroda od šezdesetih do devedestih ( i to ponajmanje iz godina na 9), svima nama više nego poznate i zaslužne, koji nam ponajviše govore o tome ko kupuje časopis i kakvi su zakoni tržišta.

Čak i Jeff Tweedy na naslovnici referiše proslavu 20 godina albuma “Yenkie Hotel Foxtrot”, najčuvenijeg ipak Wilco izdanja, koji ga na neki način već klasifikuje u classic rock, nostalgiju, s potpunim pravom, naravnno, ali Wilco nije takav bend, a sam Jeff Tweedy nije takav muzičar.

Sa ključnom idejom vodiljom “Let’s move forward”, Wilco su danas, 20 godina od izlaska njihovog, za fanove i kritiku, prelomnog albuma, relevantniji nego ikad. Uz brojne sjajne albume, koncerte od kojih zastaje dah, razvijenu zajednicu i upravo novi album “Cruel Country”, koji je okrutan samo u presjeku današnje Amerike, Wilco prkosi svim zakonima fizike “starih bendova”. Ne, oni su novi i svježi, i namjeravaju takvi i ostati.

OKRUTNA ZEMLJA

Možda i najbolji prikaz novog albuma “Cruel Country” daje Dragan Ambrozić u svom članku objavljenog u časopisu “Vreme”. Uz mnoge zaista dobre recenzije, u kojima se domaća i inostrana štampa uglavnom slaže i nadopunjuje, Ambrozić je bio i ostao majstor razumijevanja ne samo muzike, već i konteksta vremena, pa nam tako vjerno prenosi svoje viđenje priče o okrutnoj zemlji, odsviranoj kroz okrutni kantri. Najtoplije preporučujemo čitav tekst Surovi kantri, a mi ipak citiramo jedan mali dio:

Cruel Country sasvim namerno je sročen onako kako je sročen: da bi uopšte mogli da govore o stanju podeljene američke nacije posle trampizma, pandemije i na početku novih ratova, Wilco su morali da se vrate neupitno američkom zvuku. Sa ovom artističkom pameću koju sad imaju, nema sumnje da je sam izbor žanra zapravo bio poruka. To je rokersko čitanje roots muzike, surovi kantri što bendu daje priliku da i najudaljenijem slušaocu u nekoj zabiti bude razumljiv kad mu ponudi ovo pritajeno moralno samopreispitivanje. Amerika se ovde dovodi u pitanje – čistim jezikom Amerike: Cruel Country priča je o bahatoj i glupoj zemlji koju autori vide realno, ali je vole takvu kakva je sumnjajući u nju sa uzaludnom toplinom.

SOLID SOUND KAO PRIMJER KREATIVNE INDUSTRIJE COMMUNITY FESTIVALA

Posljednjih desetak godina, sa izuzetkom prethodne dvije pandemijske, Wilco su kreirali sopstveni muzički festival “Solid Sound” koji se održava u mjestu North Adams, Massachusets. Smješten u prostorima napuštene fabrike čiji dioničari danas koriste prostor za organizovanje kulturnih događaja čiji je dio pirhoda usmjeren na održavanje i razvoj pomenute zajednice. Takav događaj je i pomenuti festival koji se ove godine održao od 27. do 29. maja, čiji program čine koncerti, javne debate, izložbe, predavanja, radionice, u prostoru ispunjenom prodavnicama, restoranima, knjižarama, kampovima i čini čitav mali svijet posjetiocima tokom tri dana trajanja.

Muzički porgram festivala dolazi kao spas u odnosu na korporativno skrojene muzičke događaje koji se takmiče u kvantitetu zvučnih imena. Nije da je broj izvođača na “Solid Soundu” mali, ali njihov odabir, i konačni broj imaju isključivo veze sa kvalitetom, integritetom kao i muzičkim kosmosom u kome Wilco obitava. Legendarni su koncertni snimci koje smo i ranije slušali i emitovali, al vjerovatno i da ovogodišnje snimke čeka ista sudbina. Sam festival je izuzetan primjer razvoja i održavanja kreativne industrije.

ŠTA SLUŠAMO?

U našem radio specijalu, slušaćemo tri uzastopna koncerta snimljena tokom sve tri festivalske noći:

Wilco, 27.05.2022. Prve noći Wilco su uživo izveli novi album “Cruel Country” u cjelosti, uz biseve koje su činile obrade, numere iz “Uncle Tupelo” perioda i još neke zanimljivosti. Idealan za otkrivanje novog albuma.

Wilco, 28.05.2022. Druge noći Wilco izvode svoj standardan set, koji uključuje nove numere, ali i mnoge klasike. Glavno jelo na meniju festivala i nezaboravan koncert.

Jeff Tweedy and friends, 29.05.2022. Završne noći festivala Jeff Tweedy izvodi solo set, sa materijalom sa solo albuma koje paralelno objavljuje, u pratnji benda kojeg čine između ostalih i njegovi sinovi, Spencer i Sammy. Velika i opuštena žurka za kraj.

Solid Sound 2022 Radio Specijal slušamo u nedjelju, 02.10. od 18h, do kasno uveče. Družite se sa nama.


Current track

Title

Artist

Background