RADIO SPECIJAL U PODNE: DAVID BOWIE 90S

Written by on January 10, 2024

Danas je tačno osam gopdina od kad je sa planete Zemlje odletio David Bowie (na koju je prethodno sletio 8. januara 1947.) i na našem radiju volimo često da ga se zvučno prisjetimo. U današnjoj posveti, koja je na programu od 12h, zaronićemo u devedesete, vrlo značajnu dekadu, koja je često ostala u sjenci manje kreativnih, ali na top listama zastupljenijih 80tih ili trijumfalne posljednje faze (koja se lakše pretvara u priče i narative), i svakako u sjenci neprikosnovenih 70ih.

No, 90ih, je Bowie snimao manje filmova (gdje je 80tih bio mnogo snažniji nego u muzici), a muzički se vratio u kreativnu i umjetničku formu, pronalazeći nove faze i izraze, od samog starta dekade gdje vrši izvjesnu rekapitulaciju i sopstveni reset kroz turneju “Sound & Vision” do sredine dekade koju obilježavaju albumi koji tragaju za novim zvukom industrial i elektro orjentacije (“Outside” ili “Eartling”), pa do kraja dekade gdje ponovo pokušava da pronađe kantaurora u sebi (“Hours”).

Iz ove tri faze u današnjoj posveti slušaćemo tri koncerta:

  • Tokyo FM 1990 (radijski snimak sa turneje “Sound & Vision” u Japanu)
  • Birmingham 1995 ( turneja “Outside”)
  • Somethingh in the air (Elysée Montmartre, Paris , promocija albuma “Hours” 14.10.1999.)

Budite sa nama u ovoj zvučnoj, isključivo broadcast posveti, u kojoj tokom više od 4 sata slušamo sjajne nastupe David Bowie-a iz 90tih sa drugačijim koncertnim set listama i pažljivo osmišljenim nastupima.

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background