RADIO SPECIJAL: “VRATIĆE SE VALTER, NOSIĆE BRUSHALTER”

Written by on March 27, 2023

Premijerno predstavljamo dokumentarnu radiodramu autora i za ovu priliku i snimatelja zvuka, Szabolcsa Tolnai-a (Sabolča Tolnaia) pod nazivom „VRATIĆE SE VALTER, NOSIĆE BRUSHALTER“ . U produkciji zagrebačkog RadioTeatra i Katarine Krešić i tonskom oblikovanju Dina Brazzodura, unutar regionalne redakcije  Radiofonski četvrtak koju vodi Pavlica Bajsić – u ovoj emisiji se dokumentira višemjesečna borba Novosađana za očuvanje posljednje prirodne dunavske oaze u gradu, ŠODROŠA. Emisija je nastala uz podršku Kreativne Europe (projekt B-air), Zaklade kulturanova i Ministarstva kulture i medija RH.

Autor Szabolcs Tolnai je inače kazališni, filmski i radijski redatelj iz Subotice a Dino Brazzoduro je tonmajstor i glazbenik iz Zagreba. 

Szabolcs Tolnai

Uskoro u vašim malim radijskim kutijama, slušalicama i autima zvukovi prekrasnog Šodroša, glasovi Novosađanki i Novosađana na barikadama, kineskih radnika, taksiste, zvuk milicijske marice, klavirskog koncerta u survivor kampu i noćnog veslanja na Dunavcu, a u emisiji sudjeluje i jedan dabar.

Kako nam javljaju iz Novog Sada, sječa stabala je  krenula 24.3.  i ovo je zaista  jedinstvena  prilika da čujete originalne zvukove ove, sada već uništene, novosadske dunavske oaze.

Znate li što je Šodroš? Iza ovog zvučnog imena krije se novosadska prirodna oaza na Dunavcu. Šodroš je još nešto. On postaje simbolom građanskog otpora privatnom kapitalu koji, u sprezi s vlašću, ždere, ruši i siječe sve pred sobom.

Dok čitate ove retke, na Šodrošu je buka. Nakon višemjesečnog građanskog otpora kroz Survival Camp, ipak je krenula siječa 140 stoljetnih stabala od kojih su neka autohtone vrste, a zajedno s brojnim životinjskim vrstama čine ovaj kraj pravom oazom koju će uskoro zamijeniti betonski i glomazan, suvišan most. U ovom trenu kordoni policije štite radnike od njihovih vlastitih sugrađana.

Foto: Nikola Željković

Autor Szabolcs Tolnai snimio je višemjesečnu borbu Novosađana protiv lokalnih i državnih vlasti, dokumentirajući u zvuku bogatstvo i ljepotu Šodroša. U emisiji sudjeluje i jedan dabar.

U produkciji RadioTeatra i Katarine Krešić, tonskom oblikovanju Dina Brazzodura – nastala je dokumentarna radiodrama “VRATIĆE SE VALTER, NOSIĆE BRUSHALTER”. To je ujedno i prva premijera naše regionalne redakcije Radiofonski četvrtak – koju je kroz serijal slušaonica 2021. okupila Pavlica Bajsić Brazzoduro.

Emisiju možete premijerno poslušati kroz dvije polusatne epizode ili u cjelini, na našem radiju u sljedećim terminima:

Prva epizoda je na programu u ponedjeljak, 27.03. u 19h !!!

Druga epizoda je na programu u utorak, 28.03. u 19h !!!

Cjelokupna repriza je na programu u srijedu, 29.03. u 20h !!!

Čuvajmo “svoje šodroše”, posljednje zelene oaze, borimo se za njih – pa i ovako, putem zvuka. Šaljemo ovim radijskim valovima i veliku podršku svim Novosađanima, (a posebno Novosađankama) koji su se mjesecima borili doslovno do “posljednjeg stabla”, riskirali zdravlje, privođenja i vrijeđanja.

Pozivamo vas sve da poslušate njihovu priču, a pojedine scene spadaju u neke od možda najpotresnijih radijskih minuta.

Hvala za svako dijeljenje posta!!! Autori fotografija: Dušan Marković i Nikola Željković


Current track

Title

Artist

Background