RADIO SPECIJAL: ZIMSKA KRATKODNEVNICA UZ LOREENU MCKENNITT

Written by on December 19, 2022

Zimska kratkodnevnica, ili zimski solsticij, kao što znamo pada 21. decembra, dana koji je upravo suprotan ljetnjoj dugodnevnici, kad je dan najkraći i kad zvanično kalendarski počinje zima. Zima ima svoju magiju, i svoju energiju, i mi je proslavljamo uz jedan specifičan koncert koji nam donosi Loreena McKennitt na novom, nedavno objavljenom “Under A Winter’s Moon” kojeg slušamo u srijedu, 21. decembra od 19h.

Uvijanje u zimsku idilu i ušuškavanje u kućnu toplinu izuzetno su predstavljeni kroz kolaž zimskih pjesama i priča koje su Loreena McKennitt i njena prateća grupa priredili prošle godine u ovom preiodu u serijalu koncerata održanih u Ontariju. Uzbudljiva kolekcija pjesama inspirisanih prirodom, kratkodnevnicom, zimskim praznicima isprepletena je naracijom i pričama koje izvode ugledni i nagrađivani kanadski glumci Tom Jackson, Cedric Smith i Jeffrey Red George.

Drevni narodi su smjene godišnjih doba i proslavu prirode vršili kroz rituale i slavlja koja su gotovo uvijek bila povezana sa muzikom i pričama. Na ovaj način Loreena McKennitt prenosi tu drevnu energiju direktno sa scene. Na nastupima osim glavnog vokala svira harfu, harmoniku i klavijature, a muzičari koji je prate su Caroline Lavelle kao čelistkinja, Graham Hargrove na perkusijama, Errol Fischer – violina, Pete Wtson – gitara i dvanaestožičani buzuki, kao i Cait Watson na irskoj fruli.

Pridružite nam se da ovim koncertom otvorimo zimu, uz vruć čaj ili neki topli napitak. Srijeda, 21.12. u 19h !


Current track

Title

Artist

Background