RADIO SPECIJAL: ZVUČNE MIGRACIJE

Written by on February 27, 2021

Radio Specijal večeras u 20h donosi nešto sasvim novo, istražujemo temu “Zvučne Migracije” . Šta su to zvučne migracije, putovanja zvuka, reći će nam sudionici ovog zanimljivog projekta, Viktor Varoši i Haris Sahačić. Povezivanje Kotora i Sarajeva, organizacija Kotor Art i Crvena, koje je povezala inicijativa Tandem Zapadni Balkan.

Radio Specijal: Zvučne Migracije slušamo u subotu 27. februara u 20h. Vodi i uređuje Tomislav Žegura.

Da zvuk putuje prostorom, to znamo, ali nismo znali da zvuk može da poveže teritorije, prirodu, matrematički, kulturološki, i prije svega umjetnički.

Pred nama je pionirski poduhvat, kakvog nije bilo do sada u praksi. Povezivanje zvukom dva grada i dva stvaraoca. Sarajevo i Kotor, a zvučno ih povezuju umjetnici Haris Sahačić i Viktor Varoši. O čemu se radi?

Viktor Varoši, diplomirani pijanista i producent internacionalnog festivala Kotor Art koji se svakog ljeta održava u Kotoru, prošle, pandemijske godine, u malo, tj vrlo izmjenjenom izdanju, a za ovu godinu ćemo vidjeti, nadajmo se najboljem.

Haris Sahačić iz Sarajeva je medisjki dizajner, diplomac čuvenog vajmarskog univerziteta BAUHAUS i bavi se dizajnom zvuka i medija, radi na mnogobrojnim projektima, a njegova specijalnost su elektroakustični eksperimenti koji nas vode i do projekta o kome je u ovom podcastu riječ „Zvučne migracije“.

Dakle, Zvučne Migracije, ili Sonic Migrations, je projekat ali i kompozicija, fuzija algoritma, elektro-akustike i zvučnih predjela koji predstavljaju novu formu komunikacije baziranu n  zvučnom identitetu dva različita kulturna okruženja. Takođe, projekat zvučno povezuje dvije različite urbane lokacije, Sarajevo i Kotor čineći u kome zvuk migrira i kreira novu, umjetnički stvorenu akustičnu realnost  koja objedinjava autentične zvuke ova dva predjela.

Neka nova sonična mladost u svakom slučaju.

Ova emisija kao i podcast nastao je u okviru promocije inicijative Tandem Zapadni Balkan. To je jednogodišnji program učenja kroz rad koji je omogućio radnicima u kulturi da započnu dugoročnu regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Program sprovode ,,Tandemi Balkana” koji su pokrenuli Evropska kulturna fondacija iz Amsterdama i organizacija MitOst iz Berlina, sa Balkanskom mrežom muzeja iz Sarajeva, Lumbardhi fondacijom iz Prizrena, Jadrom iz Skoplje i beogradskim organizacijama Centar za kulturnu dekontaminaciju i Balkans, let’s get up!


Current track

Title

Artist

Background