RadioWalk – ciklus intimnog radija u hodu u Zagrebu i Dubrovniku

Written by on November 7, 2022

Kroz četiri dana (od 9. do 12. 11.) programa umjetnička organizacija RadioTeatar donosi novi ciklus RadioWalka: posebne radijske forme u kojoj je publika istovremeno slušatelj, gledatelj i šetač – utopljena u svijet radiofonije u kojem uživa paralelno s drugim šetačem, ali obrgljena intimom kakvu samo koncentrirano slušanje daje.

PROGRAM:

9.11. srijeda (Zagreb, Cafe Zrinski, Frankopanska ulica 5)
19:30 RadioWalk „Kino za misli“ – po putu
20:00 Radiofonijska izvedba: „Bajsove vrpce“
21:00 Koncert: Nina Bajsić trio
10.11. četvrtak (Zagreb, ispred Kina Tuškanac)
20:00 RadioWalk: „Mislim da me se zemlja sjetila“
11.11. petak (Zagreb i Dubrovnik)
15:00 RadioWalk: „Nazorova“ (Zagreb, Nazorova ulica)
16:00 RadioWalk: „Milan u Gradu, Grad u Milanu“ (Dubrovnik, gradska jezgra)
12.11. subota (Dubrovnik)
11:00 RadioWalk: „Milan u Gradu, Grad u Milanu“ (Dubrovnik, gradska jezgra)

O PROGRAMU (Moli se publika da sa sobom ponese slušalice i mobilne uređaje s pristupom internetu za sve događaje):

Srijeda 9. studenog u 19:30, u hodu – RadioWalk „Kino za misli“
Autorica: Pavlica Bajsić Brazzoduro
Suradnici: Sven Medvešek i Zvonka Brazzoduro
* snimku RadioWalka će publika nakon rezervacije online dobiti na mail. Šetnja traje 30ak minuta te je planirano da je publika krene slušati na putu do Cafe Zrinskog i dođe do 20:00 sati na ostatak programa. Molimo publiku da ponese sa sobom slušalice i mobilni aparat s pristupom internetu.

Jedan od njemačkih izraza za dokumentarnu radiodramu je Kopfkino, što bi se elegantno moglo prevesti kao ‘kino za misli’. Spajajući ovu ideju s radiofonijskom praksom RadioTeatra Bajsić nastala je radijska šetnja za usamljene šetače – radijski program koji slušatelima šapuće u uho, čita misli, emitira kraća radiofonska djela i pomaže da grad vidite drugim očima i ušima koketirajući pritom s Nevidljivim gradovima Itala Calvina.

Srijeda 9. studenog u 20:00 sati, Cafe Zrinski – Radiofonijska izvedba „Bajsove vrpce“

BAJSOVE VRPCE autorska su posveta radu Zvonimira Bajsića sastavljena od fragmenata njegovih dramskih tekstova i radiodramskih i dokumentarnih emisija, put u visoku planinu prekrivenu dubokim, mekim snijegom. Beckettov Krapp koji sluša svoj glas iz prošlosti na magnetofonu u Posljednjoj vrpci i Bajsićev Janus koji u svojoj posljednjoj radio-drami, Slikama iz života jednog radio-dramaturga, zamišlja pokusni radio-program budućnosti, čine nam se tek korak udaljeni jedan od drugoga. Na BAJSOVIM VRPCAMA bilježimo tipične junake njegovih drama, male ljude koji žele preko crte, koji u svojim stanovima i dvorištima traže i stvaraju prostore slobode i unutarnje pobune, i supostaviti im njihov dokumentarni materijal – grad u minutama prije spavanja, glazbenika koji se vraća s koncerta, pogrebe i rodilišta – jednom riječju, život.

Srijeda 9. studenog u 21:00 sat, Cafe Zrinski – Koncert Nina Bajsić trio
Nakon „Bajsovih vrpci“ u Cafe Zrinskom, očekuje nas koncert Nine Bajsić uz pratnju Vida Hribara (klavir) i Jasmine Bojić (violina). Uz Ninine autorske pjesme, sviraju i neke pjesme iz radiodrama i filmova.

Četvrtak, 10. studenog u 20:00 sati, ispred Kina Tuškanac – RadioWalk „Mislim da me se zemlja sjetila“
Mislim da me se zemlja sjetila je radio–šetnja inspirirana pjesmama jedne od najvećih američkih pjesnikinja svoje generacije, Mary Oliver. Pisane slobodnim stihom i jednostavnim leksikom, pjesme kroz medij zvuka publiku provode kroz različite lokacije, pozivajući slušatelja da se u potpunosti prepusti auditivnim dimenzijama poezije i ambijenta koji ga okružuje. Iako je privatni život držala podalje od javnosti, Mary Oliver vrlo je otvoreno i često govorila o svojoj ljubavi prema hodanju, kao i inspiraciji koju joj donosi svakodnevna šetnja šumom. Kroz inzistiranje na neraskidivoj povezanosti čovjeka i prirode, u autoričinim pjesmama uvijek ćemo čuti tihe odjeke stihova koje su nam ostavili pjesnici poput Shelleyija i Keatsa (autoričini pjesnički uzori), ali odnos pjesnikinje s prirodom ipak je nešto drugačiji od onog koji njeguje romantizam. Ako pažljivo poslušamo, poezija koju stvara Mary Oliver ne govori nam da u prirodu treba bježati, nego da joj se ponovno trebamo vratiti.

Upravo se u toj razlici naslućuje srce njezine poetike. Iako se teme njezinih pjesama mogu doimati daleko od čitateljeve svakodnevice, izolirane od “stvarnog svijeta”, potraga za prirodom kod Oliver je potraga za samim čovjekom. Tako u jednom od svojih posljednjih intervjua zaključuje: “Moramo biti dio stvarnog svijeta da bismo razumjeli što je duhovnost. Isto kao što moramo biti duhovni da bismo razumjeli stvarni svijet.”

Radio-šetnja „Mislim da me se zemlja sjetila“ donosi izbor pjesama iz knjige „Nove i odabrane pjesme“, prvi puta objavljene na hrvatskom jeziku u izdanju nakladničke kuće Planetopija, čiji prijevod potpisuje Vera Vujović.

Petak, 11. studenog u 15:00 sati, Nazorova ulica 1 – RadioWalk „Nazorova“- Na otoku Braču postoji jedna mala uvala, Bobovišća na moru. Mnogi je zovu pjesnikovom lukom jer je tamo svoje djetinjstvo proveo Vladimir Nazor, često joj se kasnije vraćajući u mnogim svojim djelima. Soundwalk Nazorova odvest će vas na trenutak upravo tamo, u malenu, tihu luku Bobovišća u kojoj na boru crne smrči cvrči cvrčak, čuje se šum morske pjene i tiha vriska galebova. Odvest će vas u jedan sparni, ljetni dan, u kojem dok se svi zatvaraju u kuće kako bi se sklonili od vrućine, Nazor odlučuje otići u šetnju i u svakom detalju pronaći pjesmu kako bi se svojom poezijom vratio tamo odakle je sve krenulo. Ova je šetnja puna riječi i zvukova, puna je cvrčanja cvrčaka i ljuljuškanja mora, puna je topline i povratka. Prošećite s Nazorom njegovom ulicom i uplovite zajedno s njim u njegova Bobovišća na moru, napustite na trenutak buku svijeta i podsjetite se kako oko nas još uvijek ima puno ljepote.

Petak, 11. studenog u 16:00 sati i subota, 12. studenog u 11:00 sati, Dubrovnik, Porat – RadioWalk „Milan u Gradu, Grad u Milanu“

Početak šetnje: Porat, kamena klupa pored Gradske kavane
Kraj šetnje: fontana na Gracu
Ove godine surađujemo s Art Radionicom Lazareti iz Dubrovnika, u produkciji novog RadioWalka autorice Ursule Burger. Kroz razgovore s ljudima koji su se s njime družili u raznim etapama njegova života – od najranijeg djetinjstva, pa sve do njegove prerane smrti – saznajemo o Milišićevim angažmanima, razmišljanjima o teatru, prijateljstvima, druženjima. Na lokacijama koje vode od Porta, preko Straduna i Prijeka, do Pila i Graca slušamo pjesme proistekle iz neizbrisivog susreta jednoga grada i pjesnika koji ga je osluškivao.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background