Roger Waters dobija podršku od kolega muzičara

Written by on March 21, 2023

Peter Gabriel, Eric Clapton, Brian Eno, Nick Mason, Tom Morello i Robert Wyatt su među kolegama muzičarima koji su potpisali peticiju kojom daju podršku Roger Watersu da njegovi koncerti u frankfurtu, zabranjeni od lokalnih vlasti, iopak budu održani. Peticiju svi možete potpisati ovdje.

Rogeru Watersu su da podsjetimo, na aktuelnoj turneji “This Is Not A Drill” otkazani koncerti u Polsjkoj, Frankfurtu i Minhenu od strane lokalnih vlasti zbog navodnih optužbi za “antisemitizam”.

Waters je trebao nastupiti u Frankfurtu 28. maja u koncertnoj dvorani Festhalle, nad kojom grad ima 60 posto udjela u vlasništvu i kao takvo, imalo je pravo da otkaže nastup. U najavi otkazivanja navodi se Watersov bojkot Izraela, njegove uporedbe Izraela s aparthejdskom Južnom Afrikom, njegova izjava o vezama s islamističkom militantnom grupom Hamas i njegovo korištenje balona u obliku svinje ukrašenog Davidovom zvijezdom na prethodnim turnejama.

Waters je poznat kao zagovornik prava palestinskog naroda, što su frankfurtske vlasti protumačile kao ‘antisemitizam’ i otkazale mu već dogovoren nastup. U pitanju je jedan od ukupno pet planiranih u Njemačkoj, pri čemu organizacija Središnje vijeće Jevreja Njemačke sada traži da se otkažu i koncerti u Berlinu, Münchenu i Kölnu.

Portal Variety objavio je tada da je ‘zbog eksplozivnog intervjua’ u kojemu Waters ‘iznosi opširne stavove o Izraelu, Ukrajini, Rusiji, SAD-a i drugim političkim pitanjima, koji bi se pristojno mogli okarakterizirati kao kontroverzni’, barem jedan potencijalni kupac autorskih prava benda od toga odustao.

Krajem serptembra prošle godine Waters je samoinicijativno otkazao i dva koncerta u Krakowu, koja su se trebala održati u aprilu ove godine. Otkazivanju je prethodila najava tamošnjih gradskih vijećnika da će glasati o prijedlogu da se Watersa proglasi personom non grata zbog njegovih stavova o ratu u Ukrajini, što su jednoglasno i učinili.

Osmog februara 2023., Roger Waters se video-linkom obratio UN-ovom Vijeću sigurnosti, gdje je, nakon dužeg uvoda o percepciji ukrajinskog rata u ostatku svijeta, u prvoj rečenici o recentnom sukobu u Evropi osudio ‘na najjači mogući način ilegalnu invaziju Ukrajne’. Konstatovao je, međutim, i da ta invazija nije bila ničim isprovocirana i osudio i ‘provokatore’, ne navodeći međutim nikoga poimenice, pa ostatak 14-minutnog govora posvetio opštim pacifističkim porukama.

U govoru je Waters ponovio svoje stavove o izraelskom ugnjetavanju Palestinaca, koji su mu na kraju donijeli zabranu nastupanja u Frankfurtu. Istoga dana kada je gradsko vijeće Frankfurta odlučilo otkazati koncert, u palestinskom selu Zatara na Zapadnoj obali stotinjak naoružanih izraelskih doseljenika u pratnji izraelskih vojnika izvršilo je – u znak odmazde za ubojstvo dvoje Jevreja u susjednom selu – jedan od najvećih pogroma zabilježenih u posljednje vrijeme. U višesatnom divljanju doseljenika ozlijeđeno je više od 350 Palestinaca, a u podmetnutim požarima gorjele su kuće, radnje i automobili. Poznata je stvar da izraelskih doseljenika, a naoružanih posebno, na palestinskim područjima uopšte ne bi trebalo biti, te da je UN nebrojeno puta nezakonitu praksu doseljavanja nazvao kršenjem međunarodnog prava.

Roger Waters je naložio svojim advokatima da odmah preduzmu sve potrebne korake kako bi poništili ovu neopravdanu odluku kako bi osigurali da njegovo temeljno ljudsko pravo na slobodu govora bude zaštićeno i da su svi oni koji žele vidjeti njegov nastup, slobodni to učiniti u Frankfurtu, Münchenu i bilo kojem drugom gradu u bilo kojoj drugoj zemlji.”

Kako bi ovaj problem dopro do što više ljudi, američka komičarka i politička stručnjakinja Katie Halper pokrenula je peticiju podrške Watersu koju su potpisali i kolege muzičari među kojima su Nick Mason iz Pink Floyda, Brian Eno, Peter Gabriel, Eric Clapton, i Tom Morello iz Rage Against The Machine. Trenutno peticija ima preko 10.000 potpisa.

U tekstu peticije stoji: “Watersova kritika izraelskog postupanja prema Palestincima dio je njegovog dugoročnog zagovaranja ljudskih prava širom svijeta. Waters vjeruje ‘da sva naša braća i sestre, širom svijeta, bez obzira na boju kože ili dubinu džepa, zaslužuju jednaka ljudska prava prema zakonu’.”

“Što se tiče Izraela i Palestine, on kaže: ‘Moja platforma je jednostavna: to je provođenje Opšte deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. za svu našu braću i sestre između rijeke Jordana i mora. Antisemitizam je odvratan i rasistički i bezrezervno ga osuđujem, zajedno sa svim oblicima rasizma’. Dužnosnici u Njemačkoj, organizatori koncerata i muzičke platforme ne smiju podleći pritisku onih pojedinaca i grupa koji bi radije vidjeli Watersovu muziku uklonjenu nego da se bave problemima koje njegova muzika ističe.”


Current track

Title

Artist

Background