ROGER WATERS JE DOBIO LEGALNU BORBU DA ODRŽI KONCERT U FRANKFURTU

Written by on April 26, 2023

Roger Waters dobio je lagalnu sudsku borbu i održaće koncert u Frankfurtu 28. maja. Rogeru Watersu su da podsjetimo, na aktuelnoj turneji “This Is Not A Drill” otkazani koncerti u Polsjkoj, Frankfurtu i Minhenu od strane lokalnih vlasti zbog navodnih optužbi za “antisemitizam”.

Ipak, upravni sud u Frankfurtu odlučio da gradske i pokrajinske vlasti nemaju prava da spriječe održavanje koncerta.

Prethodno su grad Frankfurt i pokrajina Hesen naložili gradskom Sajmu da otkaže nastup čuvenog muzičara 28. maja, tvrdeći da je Waters „jedan od najuticajnijih antisemita na svetu“, što je optužba koju on odbacuje.

Očekuje se da se sada grad i pokrajina žale na odluku suda saopštenu u ponedjeljak. Prema njoj, ne postoji pravni osnov za otkazivanje koncerta za koji je postojao valjan ugovor o nastupu u „Svečanoj hali“ (Festhalle) frankfurtskog sajma.

Jevrejska zajednica Frankfurta je navela da nema razumijevanja za odluku suda. Kako navode, njome se „dokazanom antisemiti doslovno postavlja bina u Frankfurtu“.

Oni su najavili demonstracije protiv koncerta jer „neće skrštenih ruku da gledaju kako mrzitelj Jevreja poput Watersa izbacuje antisemitski otrov“.

Watersov menadžment i advokati sve vreme su odbacivali optužbe o antisemitizmu kao „neutemeljene“. „Gospodin Waters veruje da bi ovaj eklatantan pokušaj da se on ućutka, mogao da ima ozbiljne i dalekosežne posljedice po umjetnike i aktiviste širom svijeta“, naveli su kada je Frankfurt otkazao koncert.

Waters je poznat kao zagovornik prava palestinskog naroda, što su frankfurtske vlasti protumačile kao ‘antisemitizam’ i otkazale mu već dogovoren nastup. U pitanju je jedan od ukupno pet planiranih u Njemačkoj, pri čemu organizacija Središnje vijeće Jevreja Njemačke sada traži da se otkažu i koncerti u Berlinu, Münchenu i Kölnu.

Portal Variety objavio je tada da je ‘zbog eksplozivnog intervjua’ u kojemu Waters ‘iznosi opširne stavove o Izraelu, Ukrajini, Rusiji, SAD-a i drugim političkim pitanjima, koji bi se pristojno mogli okarakterizirati kao kontroverzni’, barem jedan potencijalni kupac autorskih prava benda od toga odustao.

Krajem serptembra prošle godine Waters je samoinicijativno otkazao i dva koncerta u Krakowu, koja su se trebala održati u aprilu ove godine. Otkazivanju je prethodila najava tamošnjih gradskih vijećnika da će glasati o prijedlogu da se Watersa proglasi personom non grata zbog njegovih stavova o ratu u Ukrajini, što su jednoglasno i učinili.

Ipak, kolege muzičari podržali su Watersa peticijom (Peter Gabriel, Eric Clapton, Brian Eno, Nick Mason, Tom Morello i Robert Wyatt) podrške da koncert bude održan !!!

Fotografije: Facebook stranica Roger Watersa

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background