ROGER WATERS ODRŽAO GOVOR PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-A

Written by on February 9, 2023

Roger Waters obratio se u srijedu 08. Februara, u Vijeću sigurnosti UN-a na poziv Rusije, osuđujući invaziju Moskve na Ukrajinu kao nezakonitu, ali naglasivši da vjeruje da je ista isprovocirana. Suština njegoovg govora bila je oštra antiratna poruka i poziv na prekid vatre.

Rusija je sazvala sastanak Vijeća sigurnosti u srijedu kako bi se raspravljalo o isporuci oružja Ukrajini te je zatražila, što je neke iznenadilo, od Rogera Watersa da se obrati. To možda i nije toliko iznenađenje imajući u vidu da je Waters česti komentator političkih prilika, a i njegov često kritički stav prema Zapadu očito je razlog zašto ga je ruska delegacija pozvala.

Iako je Waters osudio rusku invaziju na Ukrajinu kao nelegalnu, istakao je da “je bila isprovocirana” , pa je jedanko kritikovao i “provokatore” naglasivši da su za sukob u Ukrajni podjednako krivi predsjedavajući EU, USA, Rusije i Ukrajne.

“Jedini razumni način djelovanja danas je pozvati na trenutni prekid vatre u Ukrajini”, rekao je Waters.

Nekadašnji lider Pink Floyd-a, a već godinama samostalni izvođač, Roger Waters je ovih dana više nego ikad u centru zbivanja svijetske javnosti. Njegov aktivizam i borba za mir, praktično su dio njegovog cjeloživotnog rada i djela, međutim, još više možda pažnju privlači odbijanjem da se prikloni bilo kojoj strani u aktuelnim svjetskim sukobima, i pri tom govori bez današnje poželjne “političke korektnosti”. Posebno voli da se obruši na kapitalističke lidere zapada, nazivajući ratove trijumfom profita, u govoru pred nama apelovao je svim stranama da prestanu sa sukobima i zalagao se za mir.

Kad se saberu utisci, od uzvraćanja šalom na pokušaj provokacije “nekog tamo činovnika iz UN”, podsjećanje na savjete svoje majke iz djetinjstva i naglasivši iskren apel za prestanak sukoba i očuvanje planete, Roger Waters održao je jedan od najvažnijih govora našeg vremena. Poslušajte ga:


Current track

Title

Artist

Background