ROKUMENTARNI DANI 6

Written by on December 8, 2022

Šesto u nizu izdanje Rokumentarnih dana je tu. Gostovanjem Kralja Čačka najavili smo karavan naše revije muzičkog dokumentarnog filma koji će ove godine umjesto standardna tri, posjetiti četiri crnogorska grada.

Rokumentarni dani se ove godine odvijaju pod sloganom „Osvajanje slobode“. Publika će imati prilike da pogleda dvanaest filmsko-muzičkih ostvarenja koja će biti podijeljena u tri glavne cjeline koje će se baviti antiratnim porukama, položajem manjina i ženskim glasovima u modernoj muzici i popularnoj kulturi. Neki od filmova koji će biti prikazani u ovim segmentima donose priče o putu Kralja romske muzike od Golog otoka do jednog od centralnih mjesta u muzičkom panteonu, o prvim antiratnim „open air“ koncertima u bivšoj Jugoslaviji i kako je muzika spajala nespojivo kao i o naporima djevojaka DJ-eva da promjene svijet sveprisutne elektronske muzike. Nakon svake tematske večeri biće upriličeni razgovori sa zanimljivim gostima.

U OFF Rokumentarnim danima donosimo nekoliko standardnih muzičkih priča poput one koju donosi trenutno jedan od najpopularnijih muzičkih dokumentaraca „In the Court of Crimson King“.

Osim toga što smo ove godine uveli par noviteta kao što su tematske cjeline i širenje manifestacije na predivni Kotor, potrudili smo se da ne zaboravimo ni najvažniji dio crnogorske populacije. U Nikšiću i Podgorici smo održali interaktivne radionice pod sloganom ovogodišnjeg izdanja Rokumentarnih dana i razmijenili mišljenja o moći muzike i načinima na koje je ona mijenjala svijet od II svjetskog rata na ovamo sa srednjoškolcima u ova dva grada. Ovo druženje nastavljamo i u drugim školama.

Nakon završetka filmskih projekcija planirane su još neke akcije, pa budite u toku.

Rokumentarni dani 6 – Osvajanje slobode

Podgorica / 201 Engaging Space, 9. Decembar od 17:00 časova
Podgorica / 201 Engaging Space, 10. decembar od 17:00 časova
Nikšić / Blues Brothers Bar, 16 decembar od 17:00 časova
Mojkovac / Centar za kulturu, 17. Decembar od 18:00 časova
Kotor / Omladinski Klub, 15. Decembar od 17:00 časova

Satnice i detaljan program manifestacije biće dostupni na našem sajtu i društvenim mrežama.
ww.rokumentarnidani.me
www.facebook.com/rokumentarnidani
www.instagram.com/rokumentarni.dani

Rokumentarni dani 6 su dio projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv, od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.


ROKUMENTARNI DANI
PROGRAM ZA PODGORICU

9. decembar – Podgorica / 201 engaging space
(Kralja Nikole 10)
17:00 Anonymous Club
18:30 Uskrs grad i rokenrol
19:00 Predstavljanje Dok N Ritam festivala
19:30 (tribina Ženski glasovi u umjetnosti)
20:30 Underplayed
22:00 One su tu

10. decembar – Podgorica / 201 engaging space (Kralja Nikole 10)

17:00 Koncert za mir
17:30 Borderland Soundtrack
19:30 (tribina antiratni glasovi)
20:30 In The Court of King Crimson 
22:00 Premotavanje sa Steve Van Zandtom

O FILMOVIMA

One su tu
režija: Andrijana Mirna Marin
zemlja: Hrvatska
godina: 2021.
trajanje: 45′
o filmu: Hrabre, snažne i beskompromisne mlade žene same krče svoj put u muzičkoj industriji prelazeći geografske i društveno nametnute granice.
 “One su tu” srednjometražni je dokumentarni film koji prati četiri kantautorke i dva benda. Sara Renar, Nina Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs progovaraju o svojim iskustvima i položaju žena u muzičkoj industriji. Njihove se priče prepliću i razilaze, ali im je svima zajednička strast prema muzici. Pričaju o diskriminaciji s kojom se susreću, klasičnom izdavaštvu u 21.vijeku i ulozi društvenih mreža u njihovim karijerama te iskreno progovaraju o motivaciji i inspiraciji koja tjera mlade žene da stvaraju muziku. Dokazuju da ona nije muška teritorija gdje su žene pasivne konzumentkinje ili tek oku ugodne interpretatorke djela iz pera sposobnih i talentovanih muškaraca. One dižu svoj glas za sebe i sve generacije mladih žena koje će tek kročiti na scenu i svoj kreativni rad prezentovati publici.

Underplayed
režija: Stacey Lee
zemlja: Kanada
godina: 2020.
trajanje: 87′
o filmu: U posljednje dvije godine samo sedam procenata na Bilbordovoj top listi 100 najboljih DJ-eva su bile žene. Ovaj film istražuje nejednakost polova kroz vizuru elektronske muzičke scene i žena koje se bore za. Elektronska muzika se rodila iz ideala različitosti, zajedništva i inkluzivnosti, ipak prisustvo ženskih performera u društvu najboljih je izuzetno malo. Underplayed slika portret trenutnih problema vezanih za polnu, seksualnu i etničku jednakost kroz prizmu predvodnica ove scene, umjetnika nove generacije i čelnika ove industrije. Film takođe istražuje kako dolazi do nejednakosti polova, teme koja prevazilazi muziku i nalazi utočište u mnogim industrijama današnjice.

Anonymous Club
režija: Danny Cohen
zemlja: Australija
godina: 2021.
trajanje: 87′
o filmu: Netipična rok biografija, sirov i intiman film o zagonetnoj pjevačici i tekstopiscu, Kortni Barnet – antiinfluenserki i glasnogovornici našeg vremena. Priznata od strane publike širom svijeta, snažna umjetnica u sukobu sa samom sobom. Jedinstven i ličan pristup životu Kortni Barnet, ovaj inovativan i stilizovan dugometražni dokumentarac prati protivrječnu, introvertnu izvođačicu i antiinfluenserku koja je, u jeku svog uspjeha, spremna da napusti sve. Dokumentarac Denija Koena predstavlja ženu koja crpi snagu iz otkrivanja svojih slabosti. Bilježeći svoje najintimnije misli na diktafonu tokom tri godine, Kortni postepeno počinje da prihvata i Denijevu kameru. Ovaj jedinstven proces odražava Kortninu potragu za smislom i stvara umjetnicu koja prihvata svoje mjesto u ovom svijetu.

Borderland Soundtrack
režija: Brankica Drašković
zemlja: Srbija
godina: 2019.
trajanje: 120′
o filmu: Serijal dokumentarnih TV emisija „Borderland Soundtrack“ bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrijednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u postjugoslovenskom kontekstu se kroz kombinaciju ličnih sjećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namjenski snimanog materijala predstavljaju različiti primjeri angažovanosti i propituje emancipatorski potencijal muzike u razvijanju kritičke svijesti pojedinaca.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pjesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrijednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh „sedme republike“ kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju.

Serijal je inspirisan knjigom „Sedma republika“ Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu.

Koncert za mir
autor: Vladimir Paunović
zemlja: Srbija
godina: 2021.
trajanje: 12′
o filmu: Kratki dokumentarni film u produkciji NVO MillenniuM, “Koncert za mir”, nastavlja i u tekućoj godini, obilježenoj aktuelnim evropskim ratom, da promoviše grad Kragujevac kao mjesto održavanja prve antiratne muzičke manifestacije na ovim prostorima, 31.08.1991. U regionalnoj selekciji, ovogodišnjeg sedmog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’N’Ritam u Beogradu (regionalno prestižnog i nacionalno jedinog filmskog festivala “rokumentaraca”, ove godine antiratno fokusiranog), “Koncert za mir” je prikazan u takmičarskoj nacionalnoj selekciji. Tema filma je predstavljanje široj javnosti, nedovoljno poznate mirovne inicijative u Kragujevcu – „Umetnici za mir“, koja je prošle godine obilježila 30 godina od organizovanja, kao prva antiratna manifestacija tog profila u Srbiji. Organizovana od strane javnog sektora, Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu 31. avgusta, 1991. godine sa simboličnim početkom „u pet do dvanaest“ u Šumaricama, ispred Spomen muzeja „21. oktobar“, a na inicijativu pokojnog umjetničkog direktora SKC-a Branislava Kovačevića Coleta, predstavljala je ne samo srpski odgovor na sličnu antiratnu inicijativu neposredno prije održanu u Sarajevu, nego i kombinaciju javnog događaja (sa više hiljada, uglavnom mladih posjetilaca) i medijskog prenosa „uživo“ (TV Novi Sad i YUTEL za područje bivše Jugoslavije u vrijeme kad su elektronski mediji bili dominantni). Više desetina umjetnika iz ijcele zemlje (Gorica Popović, Josif Tatić, Predrag Ejdus, Mihajlo Radojičić „Šok“, Rade Šerbedžija, Boris Lenger, Nele Karajlić, Neša Galija, SMAK, Istok Iza…) uputilo je velikom auditorijumu poruku mira iz Srbije. A posebno Rade Šerbedžija…

In The Court of Crimson King
režija: Toby Amies
zemlja: Veika Britanija
godina: 2022
trajanje: 87′
o filmu: Ono što počinje kao dokumentarac o kultnom rok sastavu King Crimson koji obilježava 50 godina postojanja, prerasta u istraživanje vremena, smrti, porodice i uzvišene moći muzike koja mijenja živote. Ali uz smijeh. Robert Frip i članovi prog-rok giganta King Crimson osvrću se na 50 godina umjetnosti, discipline i transcedentnosti u ovom sjajnom, zabavnom i dirljivom filmu. King Crimson je muzički bend u kom su svi željeli da sviraju. Ovaj film je istovremeno i mračan i komičan za sve one koji se pitaju da li je vrijedno žrtvovati sve za samo jedan uzvišeni trenutak. Više od 50 godina Robert Frip, takođe poznat po svom radu s Bouvijem i Inom, nadgleda jedinstveno kreativno okruženje u kome sloboda i odgovornost postavljaju  izuzetne zahtjeve članovima benda, što ublažava samo aplauz publike, čije divljenje prijeti da im dodatno oteža živote. To je prostor koji pruža zadovoljstvo, ali je i opasan, u njemu je sve moguće i ništa nije sigurno.

Uskrs, grad i Rokenrol
režija: Ivan Velisavljević
Scenario: Ivan Velisavljević i Katarina Janković Popović
zemlja: Srbija
godina: 2020.
trajanje: 29′
o filmu: Značaj lokalne scene je ogroman, jer svaki bend na svijetu jednom je bio mali lokalni bend”, kaže jedan od sagovornika u filmu. Uskršnji rok maraton je festival koji se u Šapcu organizuje na Uskrs od 1993. godine. Priča o festivalu je i priča o samom gradu i šabačkoj rok sceni u poslednje tri decenije. „Uskrs, grad i rokenrol“ je pobjednik sedmog festivala DokNRitam u Beogradu prema glasovima publike. Jasnoća, ali i zabavan karakter odlikuju film  koji mogu razumjeti svi.

Hiccups with Little Steven – Premotavanje sa Steven Van Zandtom
autor: Đorđije Njunjić, produkcija: DjoMila & Rokumentarni dani, montaža: Milana Jovanović, grafika: Dimitrije Benić
zemlja: Crna Gora
godina: 2022
trajanje: 58′
o filmu: Premotavanje je podcast koji je usko vezan za Rokumentarne dane. Nastao je kao produkt želje da se crnogorskoj publici prikažu razgovori sa domaćim i stranim muzičarima. Taj trud je dobio epilog u vidu 50 realizovanih epizoda tokom jedne godine da bi svoju priču nastavio sporadično u razgovoru sa ekskluzivnim gostima iz svijeta muzike. Nakon prošlogodisnjeg live izdanja, za ovogodišnji festival pripremljen je razgovor sa velikanom rokenrola, Stevenom Van Zandtom – desnom rukom i kumom Bruce Springsteena, tj gitaristom njegovog E Street benda. U sat vremena razgovora pričalo se o njegovoj tek izašloj knjizi memoara Unrequited infatuations, o počecima rokenrola u Americi, produkciji, muzičkom biznisu, svjetskoj politici, Zappi, Milesu, njegovim ulogama u svjetskim serijama The Sopranos i Lilehammer i mnogo čemu drugom. Razgovor je snimljen iz dva dijela. Prekinut je iz simpatičnog razloga koji ćete saznati ukoliko posjetite Rokumentarne dane.


Current track

Title

Artist

Background