ROKUMENTARNI DANI: OSVAJANJE SLOBODE STIŽE U KOTOR 15.12.2022.

Written by on December 12, 2022

Podgorički dio manifestacije Rokumentarni dani je za ovu godinu završen, a novE aktivnosti se najavljuju uskoro. U međuvremenu naš mali karavan kreće na put po Crnoj Gori. U Kotoru ovog četvrtka 15. decembra iz Omladinskog centra Kotor biće prikazana tri vrhunska regionalna ostvarenja: One su tu , Borderland Soundtrack i I Am What I Am. Program u Kotoru kreće od 17 časova.

One su tu
režija: Andrijana Mirna Marin
zemlja: Hrvatska
godina: 2021.
trajanje: 45′
o filmu: U filmu “One su tu” pratimo četiri kantautorice i dva benda. Sara Renar, Nina Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs progovaraju o svojim iskustvima i položaju žena u muzičkoj industriji. Njihove se priče prepliću i razilaze, ali im je svima zajednička strast prema muzici. Pričaju o diskriminaciji as kojom se susreću, klasičnom izdavaštvu u 21. vijeku i ulozi društvenih mreža u svojim karijerama te iskreno progovaraju o motivaciji i inspiraciji koja tjera mlade žene da stvaraju muziku. Dokazuju da muzika nije teritorija rezervisana za muškarce, gdje su žene pasivni konzumenti ili tek oku ugodne interpretatorke djela iz pera sposobnih i talentovanih muškaraca. One dižu svoj glas za sebe i sve generacije mladih žena koje će tek kročiti na scenu i svoj kreativni rad predstaviti publici.


Borderland Soundtrack
režija: Brankica Drašković
zemlja: Srbija
godina:
trajanje:
o filmu: Serijal dokumentarnih TV emisija „Borderland Soundtrack“ bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.
Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u postjugoslovenskom kontekstu u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri angažovanosti i propituje emancipatorski potencijal muzike u razvijanju kritičke svesti pojedinaca.
Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh „sedme republike“ kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju.
Serijal je inspirisan knjigom „Sedma republika“ Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu.


I Am What I Am
režija: Andrijana Stojković
zemlja: Njemačka/Srbija
godina: 2019.
trajanje: 52′
o filmu: Dva brata – Skill i Buddy – više od 10 godina prave hip-hop i sami izdaju svoje albume. U rodnoj Srbiji pripadaju omalovažavanoj romskoj populaciji, a u Njemačkoj, gdje sada žive, su radnici migrant sa privremnom dozvolom boravka. U svojim pjesmama vatreno kritikuju rasizam, segregaciju Roma i neoliberalni kapitalizam. Izdali su treći album i kreću na nesvakidašnju evropsku turneju. Andrijana Stojković rođena je 1976. godine. Diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radi kao asistent na predmetu Dokumentarni film na FDU. Autorka je sedam kratkih igranih i osam kratkih dokumentarnih filmova, jedna od reditelja dokumentarnog omnibusa, dva srednjemetražna dokumentarna filma i jednog dugometražnog igranog filma. Njeni filmovi su prikazivani i nagrađivani na brojnim prestižnim međunarodnim festivalima. Neki od njenih filmova prikazivali su se na YLE i CANAL+-u. Članica je Izvršnog odbora Asocijacije filmskih reditelja Srbije.

Rokumentarni dani se ove godine odvijaju pod sloganom „Osvajanje slobode“. Publika će imati prilike da pogleda dvanaest filmsko-muzičkih ostvarenja koja će biti podijeljena u tri glavne cjeline koje će se baviti antiratnim porukama, položajem manjina i ženskim glasovima u modernoj muzici i popularnoj kulturi.

Rokumentarni dani 6 su dio projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv, od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.


Current track

Title

Artist

Background