Svečano otvoren Festival vjetra u Tivtu

Written by on April 27, 2024

Uz veliki broj posjetilaca na tivatskoj rivi Pine sinoć je zvanično otvoren treći Festival vjetra koji će trajati do 25. Maja. Ova sportsko-edukativno-multimedijalna manifestacija posvećena kulturi života uz more otpočela je koncertom lokalnog benda Milky Wave i regionalnih punk-rock zvijezda Partibrejkersa.

Cjelomjesečna vikend manifestacija proizvod je široke saradnje lokalne zajednice, koju u ovom projektu predvodi Jedriličarski klub Delfin a podržana je od Opštine Tivat, Turističke organizacije Tivat, lokalnih institucija kulture, obrazovnih ustanova, velikog broja privrednih subjekata, sportskih i nevladinih organizacija.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović otvarajući manifestaciju istakao je da treće izdanje Festivala vjetra, kao i predhodna dva, okuplja dobru energiju i entuzijazam ljudi koji ga pripremaju.

„Važno je istaći da vlada velika želja da se napravi jedan novi koncept koji upućuje na tradiciju i održivi razvoj. Proglašavam Festival vjetra otvorenim i neka dobri vjetrovi duvaju narednih mjesec dana u Tivtu“, poručio je Komnenović.

Direktorica TO Tivat Nina Lakičević istakla je da su prepoznali značaj koji ovaj festival ima za grad i da ga zato i podržavaju.

„Drago mi je da je upravo ovo manifestacija kojom započinjemo i otvaramo bogat kalendar dešavanja koji je u mjesecima pred nama. Bogat sadržaj Festivala iz domena sporta, edukacije, kulture i zabave kojim doprinosimo autentičnosti lokalne sredine jeste nešto kroz šta ćemo zajedno ići u narednih mjesec dana. Želim da uživate i dobro nam došli na Festival vjetra“ kazala je Lakičević.

Richard Gadbois, predsjednik Frances&Richard Gadbois Foundation koja je jedan od sponzora festivala rekao je da mu je velika čast što je dio zajednice Tivta i Boke Kotorske.

“Duboko cijenim iskrena prijateljstva koja sam sklopio ovdje. Svakog dana se prisjećam što nas je povezalo a to su ljepota, kultura, umjetnost, film, priroda jedrenje i sport. Ukratko – Festival vjetra” rekao je Gadbois.

Dr Frano Tripović predsjednik JK Delfin istakao je da je jako ponosan na organizacioni tim festivala koji su pored svojih profesionalnih obaveza izdvojili vrijeme i za organizaciju festivala.

“Jako sam ponosan što je ovo lokalna priča organizovana od strane mještana. Pored zabavnog poseban akcenat stavljamo na edukativni dio programa. Smatram da je ovaj identitet koji imamo izuzetan i da ga treba čuvati” poručio je Tripović.

U danima vikenda na programu su jedriličarske regate. Mala tivatska regata rezervisana za takmičare u klasama Optimist i ILCA koji stižu iz svih bokeljskih klubova, jedri se u subotu, 27.aprla od 11 sati.

Posljednja nedjelja u aprilu tradicionalno donosi Tivatsku regatu UNA Montenegro Cup, koja ove godine ima svoje 19.izdanje. Takmičenje je otvoreno za sve brodove tipa krstaš, ojedrene barke i katamarane, a jedri se na izuzetno atraktivnoj ruti- Ponta Seljanova, Gospa od Milosti, Sveti Marko, tjesnaci Ralo i Verige, obilazak Peraških otoka i povratak u cilj na Ponti Seljanovo.

Start 19. Tivatske regate UNA Montenegro Cup planiran je u nedjelju, 28.aprila u 11 sati.

Proglašenje pobjednika Male tivatske regate i Tivatske regate UNA Montenegro Cup zakazano je ispred JK Delfin na Seljanovu 28.aprila u 19 sati. Prethodi tradicionalna večera za učesnike, a slijedi koncert Ansambla Toć.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se pridruže besplatnim programima festivala, a za publiku koja želi pratiti Tivatsku regatu sa mora, ove godine su obezbijedili i besplatan brodski prevoz. Brod iz flote Knez Lipovac isplovljava sa Pina u nedjelju, 28.aprila u 11.30 sati, a broj mjesta je ograničen.Festival vjetra 2024 traje do subote, 25.maja, a donosi bogat sportski, kulturni, edukativni i zabavni program koji je dostupan na web sajtu- windfest.me


Current track

Title

Artist

Background