TRI VELIKA DOMAĆA ALBUMA: REBEL STAR, NOVI ODMETNICI I LENHART TAPES

Written by on September 17, 2023

Vrlo uzbudljiv septembar donosi nam tri domaća izdanja koja ne samo da su muzički sjajni, a i dugo očekivani, već i veoma važni u ovom trenutku. Naši omiljeni Rebel Star imaju novi album “Sedmo Nebo”, najavljivani projekat Novih Odmetnika ‘Iznad tame – pjesme za Viktora Haru‘ objavljen je u cjlosti, a Vladimir Lenhart i njegov Lenhart Tapes objavljuju novi album za veliki Glitterbeat Records! Krećemo u detalje:

Rebel Star vas vodi na “Sedmo nebo” ili kako je lepo baviti se muzikom


Rebel Star
predstavlja sedmi studijski album “Sedmo nebo” sa četrnaest novih pesama, koje su u isto vreme ogledi o životu, društveni komentar i oaze sreće i ljubavi. Album je dostupan na svim digitalnim platformama, kao i na Bandcampu i YouTube kanalu benda, a tokom jeseni će biti objavljen i na CD-u i ploči kao zajedničko izdanje Rebela, Pop Depresije i Mast produkcije.

Dve godine od izlaska albuma “Početak i kraj” koji je snimljen sa  kompletnom zagrebačkom postavom koju je Milan Glavaški okupio oko sebe, bend se dodatno definisao i zbližio kroz probe i koncerte i sada su tu Milan (glas i gitara), Zvonka Obajdin (klavijature i vokal), Daniel Rodik (gitara i lap steel), Ernest Džananović (bubanj) i Goran Ritoša na basu. Ta ekipa pojačana producentima Urošem Milkićem i Željkom Markušem i gostima Vladom Marinovićem (gitara) i Dušanom Petrovićem (duvački instrumenti) snimila je tokom desetak kompleksnih majskih dana u Down There Studiju na Novom Beogradu kompletan album. Dizajner omota i svih grafičkih elemenata benda je Andrej Dolinka.

“Sedmo nebo je dokument o sazrevanju. Bavimo se novom realnošću sveta i društva u kojima živimo. Otvaramo ozbiljne teme koje s velikom energijom prati opasno razrađen bend. To je fotografija na kojoj izgledamo malo starije, iz jednog ugla srećno, iz drugog tužno ali uvek svesno,” Milan Glavaški.

“Album Sedmo nebo je naša posveta ovom ludom svijetu, kroz sviranje i druženje i sa svim lijepim i teškim momentima,” Daniel Rodik.

Pesme na albumu su raznolike i po tempu i po emociji, znalački odsvirane, majstorski sklopljene i kao i uvek na albumima Rebela, svega tu ima: od luzerskih himni “Mesec”, “Sve od sebe”, preko dominantne introspektivne metafizike “Ogledala”, “Metar pepela” (sa Zvonkom na lead vokalu), “Zemlja od suza”, “San na jezeru”, “Prolećna jutra”, “Smog”, sa par Wilco pastiša “Ponoć”, “Neko mesto s puno sunca”, “Entropija” do zapitanih i proročkih “Prolećno smeće” i “Istina”. Rebel Star je od prvog dana bio bend i za proslave i za sahrane i za radost i za tugu, a uz njihove pesme je baš lako napiti se, ali i doneti bitne životne odluke.

“Album je poput špila karata – svaka je pjesma drugačija, ipak čine cjelinu. Igrali smo se dok smo ga pravili ali je svejedno ozbiljan ko presudna partija,” Zvonka Obajdin.

“Jedina pomisao nakon rada na ovom albumu, sa ovim ljudima, od početka do kraja, je: kako je lepo baviti se muzikom,” Ernest Džananović.

“Znaš onaj osjećaj odlaska kući nakon prvog ljubavnog sastanka, baš sam s takvim emocijama ja izašao iz studija,” Goran Ritoša.

Prvi singl “Mesec” Rebel Star je objavio početkom leta, a za kraj leta zajedno s albumom u svet ide i druga video vinjeta, ovog puta za “Ponoć“, u režiji Dinka Čvorića – Doringa. Tokom snimanja albuma, producent i snimatelj Uroš Milkić je u Down There Studiju snimio više sati video materijala koji će postati “Sedmo nebo” rockumentarac. Prvi promotivni koncerti albuma su zakazani, a Rebele uživo možete da vidite i čujete ovde: 11.10. VIB Zagreb, 27.10. CK13 Novi Sad, 28.10. Elektropionir Beograd, 28.12. Močvara Zagreb (promocija ploče).

Novi odmetnici objavili album ‘Iznad tame – pjesme za Viktora Haru‘

Pre pedeset godina, 16. septembra, u Čileu, na zloglasnom stadionu koji danas nosi njegovo ime, ubijen je Viktor Hara, veliki čileanski kantautor, pozorišni reditelj, folklorista, humanista i levičarski politički aktivista. Hara je pao kao žrtva Pinočeovog vojnog puča i nasilja koje su pučisti, finansirani američkim novcem i uticajem, sprovodili nad svima koji su podržavali Salvadora Aljendea, demokratski izabranog levičarskog predsednika. Viktor Hara, u to vreme četrdesetogodišnjak, otac dvema kćerkama koje pola stoleća kasnije, uz Harinu suprugu Džoan, vode fondaciju koja se stara o njegovom nasleđu, nije bio spreman da se odrekne svojih uverenja. Tukli su ga, mučili, slomili mu šake, na kraju ga ubili i izbacili telo na ulicu. Njegove slomljene ruke postale su u svetu simbol protivljenja zlu.

„Harine skršene šake – a slomili su ih Pinočeovi najamnici, prepoznavši među zarobljenicima čuveno lice iz naroda, pre no što su ga krvnički istukli, ubili i izbacili izmrcvareno telo na ulicu kao na smetlište – postale su zavetni znak prepoznavanja i razumevanja među ljudima koje je posetila vest o njegovoj smrti i ta vest o nepokornom levičaru koji završava u Hristovim mukama počela je da se prenosi s kolena na koleno, kao uspomena na čoveka koji je pevao nežno, blago i toplo, koji je voleo bez ostatka, koji je delatno sanjao i stvarao uvek bolji, običnom čoveku primereniji svet, a koga nije mogla da mimoiđe ona strašna poslednja čaša.”, napisao je Miloš Zubac, novosadski književnik i kantautor.

Miloš Zubac bio je onaj koji je inicirao snimanje muzičkog albuma posvećenog Harinom životu, njegovom stvaralaštvu i njegovoj smrti. Okupiviši grupu umetnika s celog nekada zajedničkog jugoslovenskog prostora, družinu koja se zove Novi Odmetnici, Zubac je podstakao stvaranje izdanja koje se uoči 16. septembra pojavilo u onlajn formatu, dok će štampana verzija biti gotova do kraja godine. Sve stihove napisao je Mehmed Begić, književnik poreklom iz Hercegovine, koji sada živi u Madridu. Na albumu Iznad tame (pjesme za Viktora Haru) sarađivali su renomirani kantautori i kantautorke, kao i muzičari iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Album je producirao Nemanja Nešić, a izdavač je Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

Lenhart Tapes predstavlja “Vodu brala” i najavljuje album “Dens”


“Anarhično i kakofonično sa gruvom… ova muzika je sirova i čudesna.” – The Wire

Lenhart Tapes predstavlja video za pesmu “Vodu brala“, prvi singl s drugog studijskog albuma “Dens” koji će zvanično biti objavljen 10. novembra u izdanju prestižne izdavačke kuće Glitterbeat Records (Altın Gün, Tamikrest, Gaye Su Akyol, Monsieur Doumani).

Vladimir Lenhart i njegov Lenhart Tapes alter ego predstavili su se široj publici debitantskim albumom “Duets” (Pop Depresija, septembar 2021), a dve godine kasnije svoju viziju etno-noiza koji se prepliće sa pank-industrijal zvukom čarobnjak iz Kovačice diže na najviši nivo s osam novih pesama, tri pevačice – Tijana Stanković, Svetlana Spajić (Gordan, Pjevačka družina), Zoja Borovčanin (Lira Vega) – biranim gostima i velikom ljubavlju prema muzičkom nasleđu Balkana.

Redefinisanje tradicionalne muzike je nešto što hipnotiše publiku sa raznih strana sveta, nezavisno od toga da li to radi Damir Imamović, Ričard Doson (Richard Dawson) ili Altın Gün, ali Lenhartov put je bitno drugačiji. Njegov deda Jan bio je poznati i popularni intepretator slovačke folk muzike pedesetih godina XX veka, a ta porodična opsesija muzikom manjina koje su živele u bivšoj Jugoslaviji dobila je svoje veliko platno na kojem je Lenhart uz pomoć kasetofona, semplova, live instrumenata i fantastičnih pevačica naslikao radiofonsku Vavilonsku kulu.

Video za “Vodu brala” je montaža iz televizijskog dokumentarca “Okolo Pazova” (TV NS, 1976) o pevačici Máriji Šagovoj, a uz Lenhart Tapes i Tijanu Stanković na pesmi je učestvovao i Igor Čubrilović, koji je i producent albuma. Dizajn omota je, kao i u slučaju prvog albuma “Duets”, delo Žoane Peresito (Johanna Peresito).

“Dens” je dostupan za pre-order na bandcampu Lenhart Tapes, a 10. novembra biće objavljen digitalno, na CD-u i LP-u za Glitterbeat Records.

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background