VII Green Montenegro International Film Fest

Written by on July 26, 2021

Green Montenegro International Film Festival, međunarodni ekološki filmski festival koji se ove godine održava na Crnom jezeru od 31.07. do 02.08.2020.

Ulaz na festivalske projekcije je tradicionalno slobodan, a neka od najvećih imena crnogorske i međunarodne kinematografije će biti dio upravo ovogodišnje VII edicije GMIFF-a.

Festival će otvoriti reditelj Branko Baletić, dok su glumac Sergej Trifunović, reditelj Dino Mustafić, slikar Dimitrije Popović, glumac Izudin Bajrović, samo neka od lica koja će biti gosti zelenog festivala.

Publika će ove godine biti u prilici da pogleda čak 42 filma, ne samo i Crne Gore i regiona već i iz cijelog svijeta.

Publika će imati priliku da pogleda čak tri svjetske premijere i to film Dina Mustafića, “Preobražavanje sjutrašnjice“,  film Danka Volarića, pod nazivom „17. film od Dimitriju Popoviću“, kao i film švajcarske rediteljke Tiziane Caminade „Pakao u raju“.

U toku treće večeri, dodjeljuju se i nagrade najboljim filmovima festivala, koji će naš žiri, kojeg čine: Dong Hee Chun, generalni direktor međunarodnog muzičkog festivala i festivala monodrame u Repuublici Koreji, a koji je ujedno i reditelj i producent, Daniel Pavlić, reditelj i direktor Smaragdnog eko film festivala, kao i Draško Đurović, reditelj i docent na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

“Čekamo vas da i ove godine uživamo zajedno u sjajnim filmovima, dobrom društvu i prelijepoj prirodi”, poručuju organizatori.

PROGRAM NA JEZERU

PROGRAM HOTEL ŽABLJAK

KATALOG

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) se održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor, svake godine po tradiciji u prvoj nedjelji avgusta, pored Crnog jezera (UNESCO World Heritage List, 1980).

U okviru festivala se pored projekcija igranih i dokumentarnih filmova iz Crne Gore, regiona i čitavog svijeta na temu zaštite životne sredine i biodiveriteta, održivog razvoja, zelene kulture i ekonomije, publika ima priliku vidjeti snažne ekranizovane životne priče ispričane kroz drame, blokbastere, avanuture u kategoriji „Ekologija duše“. Sprodene aktivnosti festivala su koncerti, panel diskusije, rafting, biciklističke i planinarske ture, kajaking jezerima, predavanja u prirodi.

Festival je osnovan 2015. godine i godinama postaje centar ekološkog identiteta Crne Gore.

Trajanje festivala je 3-5 večeri, na otvorenom, tokom noći, u borovoj šumi, pored jezera, ispod zvjezdanog vrha Durmitora.

Festival je edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog.

Ulaz je besplatan.

GMIFF našao na međunarodnoj listi ekoloških manifestacija „Green Film Network“ i time se pozicionirao među 40 najboljih ekoloških festivala na svijetu.

U prosjeku godišnje festival u programu ima 50 filmskih ostvarenja, dok iste pogleda od 600 – 900.

Festival je pokretač konkretnih akcija na planu afirmacije prirodnih ljepota i resursa naše zemlje.

Prošlogodišnje izdanje festivala koje je zbog aktuelne pandemije održano putem Vimeo Premium Platforme, otvorio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, godinu prije toga, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, dok su izdanja unazad otvarali dva puta šefica sistema UN u Crnoj Gori Fiona McCluney, Princ Nikola Petrović i ostala značajna imena iz svijeta ekologije, filma, javnog života itd.

U okviru festivala posađeno je 1000 stabala u NP Durmitor u djelovima koji su zahvaćeni požarima u godinama iza nas.

Filmski program je podijeljen u 3 kategorije: Ekologija; Ekologija duše; Promotivno turistički filmovi.

Pored priznanja za drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Žiri festivala je sastavljen od domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti kinematografije i ekologije.
Medijski sponzor festivala je RTCG.


Current track

Title

Artist

Background