WILCO nam donosi okrutni “country”

Written by on May 1, 2022

Wilco, apsolutno omiljeni bend našeg radija, spreman je za novu koncertnu sezonu, proslave važnih godišnjica i što je najzanimljivije, novi album. Krenimo redom, ove godine proslavljaju 20, godina od objave najčuvenijeg albuma “Yankee Hotel Foxtrot” koji im je transformisao kareijeru, i ove godine dobija zasluženo reizdanje. Ponovo aktiviraju njihov festival “Solid Sound” koji se održava 27. maja u Massachusets-u, kad zvanično izlazi 12. album “Cruel Contry”. Sa novog albuma već su podijelili numeru  “Falling Apart (Right Now)” , poslušajmo:

Da li album govori o okrutnoj zemlji, ili parafrazira country kao žanr, uvjerićemo se uskoro, ali kao što mu naziv kaže “Cruel Country” ističe americana korijene benda.

„U svemu što smo ikada radili bilo je elemenata country muzike“, kaže frontmen Jeff Tweedy u saopštenju za javnost. „Nikada nismo bili posebno zadovoljni prihvatanjem te definicije, ideje da ja pravim kantri muziku. Ali sada, nakon što smo napravili nekoliko krugova, smatramo da je uzbudljivo osloboditi se unutar forme i prihvatiti jednostavno ograničenje nazivanja muzike koju stvaramo Country.”

Wilco – Jeff TweedyJohn StirrattGlenn KotcheMikael JorgensenPat Sansone Nels Cline – snimili su gotovo čitav album uživo u studiju zajedno, sa minimalnim dosnimavanjima, snimajući u vlastitom studiju The Loft u Čikagu. “To je stil snimanja koji prisiljava bend da preda kontrolu i nauči vjerovati jedni drugima, zajedno sa nesavršenostima drugih, muzičkim i drugim,” kaže Tweedy. „Ali kada radi onako kako bi trebalo, čini se da se okupljate oko nekog divljeg kolektivnog instrumenta, onog za koji je potrebno šest setova ruku za sviranje.”

Cruel Country” je svojevrsni konceptualni album, onaj koji labavo opisuje istoriju Sjedinjenih Država. “Nije uvijek direktno i lako uočiti, ali ima bljeskova jasnoće”, objašnjava Tweedy. “Sve je to izmešano i pomješano, na način na koji su moja lična osjećanja prema Americi često protkana svim našim dubokim kolektivnim mitovima. Jednostavno, ljudi dolaze i problemi se pojavljuju. Svijetovi se sudaraju. Prelijepo je, i okrutno.”

Tweedy dodaje: “Specifičnosti američkog identiteta počinju da mi se zamagljuju kako se album kreće prema svijetlu i otvara se za više kosmička rešenja – suočavanje sa strahom, bez pripadnosti bilo kojoj naciji ili grupi osim samog čovječanstva.”

Cruel Country” nije samo o istoriji, već i komentarima o teškim vremenima u kojima trenutno živimo. „Više od bilo kog drugog žanra, kantri muzika, za mene, bjelog dječaka iz srednje klase, midwest Amerike, uvek je bila idealno mesto da prokomentarišem ono što mi najviše muči um – koji je već duže vrijeme zemlja u kojoj sam rođen, ove Sjedinjene Države”, kaže Tweedy. „I zato što je to zemlja koju volim, i zato što je kantri muzika koju volim, osećam odgovornost da istražim njihovu problematičnu prirodu. Verujem da je važno osporiti našu naklonost prema stvarima koje su manjkave.”

“Cruel Country” biće objavljen kao dupli album, prvi dupli nakon klasika “Being There” iz 1996 koji se smatra za jedan od vrhunaca njihovog klasičnijeg izraza naslonjenom na country naslijeđe, naravno u generacijskom čitanju koje se tada definisalo kao alt country.

Cruel Country:

 1. I Am My Mother
 2. Cruel Country
 3. Hints
 4. Ambulance
 5. The Empty Condor
 6. Tonight’s The Day
 7. All Across The World
 8. Darkness Is Cheap
 9. Bird Without A Tail / Base Of My Skull
 10. Tired Of Taking It Out On You
 11. The Universe
 12. Many Worlds
 13. Hearts Hard To Find
 14. Falling Apart (Right Now)
 15. Please Be Wrong
 16. Story To Tell
 17. A Lifetime To Find
 18. Country Song Upside-down
 19. Mystery Binds
 20. Sad Kind Of Way
 21. The Plains

Current track

Title

Artist

Background