ZIMSKI SOLSTICIJ, 21.12. u 20h

Written by on December 21, 2023

“Zimski Solsticij”, ovu posebnu noć u godini, kad je dan najkraći, a noći traže introspekciju, toplo piće i boravak sa porodicom, obilježavamo programom sa tri omiljena zimska albuma, kroz prekrasne priče i pjesme, koje slušamo večeras od 20h:

Zimski solsticij je poseban dan: to je najkraći i najtamniji dan u godini. No, nakon što ovaj dan prođe, Sunce će biti prisutno na nebu sve duže, dan za danom – donoseći nam više energije i vitalnosti.

Mnogi od nas već tjednima osjećaju dolazak zimskog solsticija. Budući da svakog dana dobivamo sve manje i manje sunčeve svjetlosti, postajemo umorniji, te nismo toliko voljni poduzimati bilo kakve akcije. Potreba za odmorom je sve veća – kao i potreba za okretanjem prema našem unutarnjem svijetu. Zbog toga su nadolazeći dani vrlo dobri za meditaciju.

Naši preci već godinama obilježavaju ovaj dan, podsjećajući se na cikluse i godišnja doba koja simboliziraju konstantnu izmjenu životne energije, čije smo svi mi dio. To možemo vidjeti u mnogim duhovnim tradicijama.

Važnost ovog dana leži u samome Suncu. Sunce predstavlja našu dušu, ali i naš ego. Sunce nam također omogućuje život na Zemlji. Kako se količina sunčeve energije smanjuje, dobivamo manje energije iz vanjskog svijeta.

To je vrijeme kada se trebamo okrenuti prema unutra, prema meditaciji, te se povezati sa unutarnjim Izvorom energije, koji je u stvarnosti puno snažniji od samog Sunca. To je tajna zimskog solsticija.

No, mnogi danas ne pridaju važnost ovom danu. Umjesto korištenja ove energije za duhovnu praksu, ljudi često osjećaju umor i potrebu za dužim snom. Mnogi postaju nervozni jer ne primaju dovoljno energija od svemira, a nemaju na koji drugi način popuniti taj nedostatak.

Čarobna noć

Prema drevnoj legendi, sve želje i misli u noći zimskog solsticija bit će ispunjene!

Od davnina solsticij je simbolizirao početak sljedeće faze u ljudskom životu. Prema vjerovanju zimski solsticij je dan kada se Sunce ponovo rađa. Ovaj dan je idealan za razne obrede i rituale, jer on obilježava rođenje novog života. Isto tako, dobri rezultati mogu se ostvariti u iscjeliteljskim ritualima, obredima za stjecanje mudrosti, snage i privlačenje prosperiteta.

Također, svako proricanje tijekom zimskog solsticija dat će najtočnije rezultate. Meditacija, samorazvoj, stjecanje duhovnog procvata i mnogi drugi postupci koji se provode u ovom danu, imaju blagotvoran učinak na ljudski život.

Zimski solsticij, a posebno njegova noć je dakle idealno vrijeme za analizu, meditaciju, nove planove i želje, odnosno promjenu koja je u stanju donijeti poboljšanje svakoj osobi. Iskoristite ga.

Naslovna fotografija: Carson Ellis / Candlewick Press

Muziku odabrao urednik: Tomislav Žegura


Current track

Title

Artist

Background