Zvonka Obajdin se vraća autorskom radu kroz muziku i pisanje

Written by on November 28, 2023

Za sve nas koji smo voljeli Svemir, ugašeni bend Zvonke Obajdin, evo radosne vijesti, kantautorica se vraća novim projektom Libertybell. OK, nije da nismo bili presrećno zbog Zvonkinog ( i Danielovog) angažmana u Rebel Star, kao i zbog njihove autorske numere “Metar Pepela” koja se našla na novom albumu Rebela. Ipak, sjajno je vidjeti, čuti i čitati kako se Zvonka vraća sa novim projektom, koji je što se tiče muzike i vizuala nov, ali tu je i istoimeni blog, koji je autorka pisala nekad davno, pa mu se ovih dana ponovo vraća. I neka je tako, jer treba bježati sa društvenih mreža, a sam tekst o muzici Libertybell prenosimo sa portala “Ravno do dna”:

fotografije: Marina Uzelac

U pitanju je svojevrstan poligon za istraživanje vlastite kreativnosti povezivanjem kantautorstva s pisanjem dnevnika. Libertybell se imenom naslanja na njezin bivši blog, a s kojim se odvažila na putovanje zvano glazba i kantautorstvo. Nakon 18 godina ponovno se vraća ovoj formi, tako da će se Libertybell moći i slušati i čitati. 

Prva pjesma u sklopu libertybella zove se „Tako se prelazi pustinja“, a inspirirana je jednom epizodom slavnog stripa „Sandman“ koja se u originalu zove „Soft Places“ i prati putovanje mladog Marka Pola preko pustinje Taklamakan u Kini. Zvonka se za ovu prigodu uputila hrvatskom kamenom pustinjom, odnosno stazom „Život na Marsu“ koja se nalazi na Pagu, a upravo njezini prekrasni krajolici podsjećaju na traženje vlastitog sebe, odnosno svojih kreativnih horizonata. Skoro sedamminutno glazbeno putovanje Zvonke Obajdin započinje uz dva instrumenta, vokal i klavir koji polako prerastaju u psihodelični rasplet kojim vlada gitara sa sliderom podsjećajući nas na pinkfloydovski duge varijacije na temu prolaska vremena. Cijelu priču je kroz spot ispričala talentirana Marina Uzelac.  

„18 godina nakon što sam pokrenula blog libertybell ponovno se vraćam toj formi i pitam se pišem li za sebe ili za (zamišljenog) čitatelja, odnosno kako na pisanje utječe spoznaja da mi čitatelj može, ako želi, on-line odgovoriti ili komentirati na napisano. Ujedno, zašto nešto lakše mogu podijeliti napismeno s nepoznatim ljudima, a ne mogu uživo s prijateljima? Tako se osim izlaska prve pjesme libertybell javlja ponovno i kao blog“, kaže Zvonka koja potpisuje glazbu i tekst pjesme, dok je na aranžmanu radila s Dimitrijem Petrovićem Mišom. Ujedno, Dimitrij je radio produkciju, miks i master u Studiju Radost. Zvonka je na pjesmi svirala klavijature i sintesajzere, bas gitaru je svirao Ivan Ščapec, a Dimitrij stoji iza bubnjeva, gitare i pratećih vokala. 

Lbertybell nije samo glazba, kao što nije samo niti dnevnik čitanja, Libertybell je izravna veza s vlastitim tokom misli koji povezuje svijet apstrakcije i svijet pojma i riječi. Stoga posjetite njezin blog i pogledajte spot.


Current track

Title

Artist

Background