BISTRO CATHERA #6: SANJA MARKOVIĆ

Bistro Cathera June 8, 2021

Podcast Jazz/gastro serijala “Bistro Cathera” stigao je do šeste emisije i sve više dokazuje koliko je dobar i ozbiljan radijski projekat! Autor emisije DJ Jazzysad / Saitović Milan svake sedmice predstavi nekog izuzetnog gosta u čijem muzičkom izboru uživamo, a možemo se i okušati i u kulinarstvu. Ove sedmice, , gošća emisije je jazz umjetnica Sanja Marković! Njen muzički izbor je pred vama, a kulinarski će biti “Kari/Ras el hanout pirinač sa mesom i graškom” !

“Kari/Ras el hanout pirinač sa mesom i graškom”

400 gr mesa (pileći file, biftek, teletina) 2 šolje pirinča ¾ šolje graška ¾ litre bujona (i 1 šolju vode) 1 ½ kašike kokosovog ulja 2 čena belog luka đumbira po ukusu (mi volimo puno) 1 kasičica kurkume ½ kašičice karija (Ras el hanout) 1 kašika soja sosa so, biber, šećer, sveži peršun po želji

Jelo često pravim ćerki i sebi. Njena ljubav je kari, a moja afrički ljuti Ras el hanout, tako da ih pržim odvojeno (sa mesom). Meso iseći na komadiće. Isprati pirinač i pustiti ga da provri u malo slane vode. Uliti supu i tek što provri smanjiti na minimum i poklopiti. U tiganj na srednjoj vatri staviti kokosovo ulje, kari, beli luk I prvi deo mesa. Peći tako da luk ne gori. Dodati pola kašičice šećera na meso, malo soja sosa, đumbir na štapiće, i pre nego što dehidrira sve, dodati malo supe (teletinu i biftek malo duže peći nego piletinu). Kada je gotovo, presuti i ponoviti isto ovog puta sa Ras el hanout-om. U pirinač nakon 10-tak minuta ubaciti kurukumu, grašak i ostatak supe tako da pirinač ne bude suv. Kuvati jos 10-tak minuta na najnižoj vatri. Pomešati kari meso sa pirinčem u jednu posudu, a Ras el hanout, deo pirinča i peršun u drugu. Servirati sa zelenom salatom.

SANJA MARKOVIĆ

Sanja Marković je nagrađivana džez kompozitorka (5. međunarodno takmičenje u džez kompoziciji u Katovicama, Poljska, 2018). Ona je muzičarka sa sedištem u Beogradu iako je provela mnogo godina na istočnoj obali SAD. Pored magistarskih studija muzike i klasičnog obrazovanja, Sanja naginje ka džez muzici da bi postala autodidakt saksofonista i džez aranžer (Big Band, koncertna sala „Kolarac“, 2012).

Njen debi album „Ascension“, objavljen za A.MA Records u Italiji je dobitnik nagrade za najbojli album u World kategoriji (Spektar, Hrvatska).

Vinil je takođe dostupan na [email protected].

www.sanjamarkovic.com

BISTRO CATHERA

bistro cathera

More info



Current track

Title

Artist

Background