BISTRO CATHERA #55: DJ LOPTICA

Written by on February 26, 2024

Novo gastro jazz iskustvo večeras na našem radiju !!! Od 19h, kada je inače ponedjeljkom rezervisan termin za Jazzysad Bistro Cathera, muziku nam vrte Šobot & Saitović, tandem koji se ne mijenja, a Dejan ponovo briljira u kulinarstvu, pa nam stiže jedan bossaa novi latinoi recept: Feijoada !!!

Feijoada (izgovara se fay-jwa-da) je brazilsko nacionalno jelo. Pravi se od crnog pasulja i raznih proizvoda od svinjskog i goveđeg mesa u slanom, dimljenom i sušenom obliku. Mešavina ukusa svih sastojaka čini fejžodadu uzbudljivim užitkom za nepce.

Ko me poznaje, zna da sam zaljubljenik u brazilsku muziku. Volim i fudbal. Ime mi je Dejan come Peti, da ne kažem Rambo Petković, koji je sa mnom išao u srednju školu i odigrali smo par utakmica zajedno za školu. Uz to, volim da probam i hranu, i da se ne lažemo caipirinha mi prija. Jednom prilikom sam slučajno nabasao na restoran u Ljubljani u kome se između ostalog služi i navedeno. I naravno da sam probao. Pakao! Tražio sam fotke, al’ jok, ne mogu da nađem. Ne mari, ovaj tekst nije o tom restoranu, već o gastro užitku, zar ne!?

Onomad u Lidlu naleteh na veću konzervu crnog pasulja (oko 800 grama). Na akciji je, reko’ d’ uzmem, nek ćuti u špajzu i čeka … Sad, znam da ide taj ponedeljak kada treba da isporučim muzičku selekciju, ali i recept. Kopanje po polici sa diskovima je bio teži deo, hteo sam da spojim muziku i hranu. Duže se kuvala muzika nego jelo.

Šalu na stranu, a dupe uza zid, napravih i jedno i drugo. Kažu ljudi da sve izgleda lagano kad majstor pravi, Mestre kako kažu u Brazilu. Da li sam ili ne, neka proceni ko će. Ja znam šta umem.

Ukratko, moja verzija ima deo sastojaka, tako sam u mogućnosti. 400 grama mlevenog svinjskog mesa, crni luk, beli luk, šargarepa, štapići celera, crni pasulj iz konzerve, mlevena i tucana paprika, sušeni šareni bosiljak i sušena nana. To se kuvalo, a za prilog? Eh. Crveni krompir, cvekla i muskatna bundeva sa susamom preko, iz rerne. Sutradan sam skuvao raznu testeninu i pomešao, a trećeg dana sam jeo klot.

Na https://www.daringgourmet.com/feijoada/ možete da pogledate jedan od recepata za Feijoada completa, moja to nije. Uživajte u životu. Muzika leči. Prijatno!


Continue reading

Next post

KUPEK 360


Thumbnail
Previous post

IZVORIŠTA #399


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background