KONCERTI NEDJELJOM: PETER GABRIEL, KROZ SVIJETLO I TAMU

Written by on November 19, 2023

Današnji “Koncerti Nedjeljom” su i malo više od toga. Omiljeni muzičar Peter Gabriel vodiće nas kroz svoj tajni svijet kroz nmjegova dva, vjerovatno najbolja koncertna izdanja, ali današnja emisija posvećena je njegovom iščekivanom novom albumu “I/O” koji zvanično izlazi 01. decembra i objavljuje se u dvije verzije, “bright side mix” i “dark side mix”. Tako ćemo i mi večeras započeti put iz svijetlosti sa novim albumom, nakon toga odlslušati dva koncerta “Athens 1987” i “Secret World 1994” i za kraj odlušati i tamnu stranu novog albuma “I/O“. Počinjemo u 19h, družimo se do kasnih sati.

SVIJETLA I TAMNA STRANA SILE

Ako mogu da kažem da me ijedan savremeni muzičar podsjeća na vitez Džedaja, koji u sebi spaja zen mudrost i osjećajnost, koji je pomirio kulturološke razlike čitavog univerzuma, bavi se introspekcijom i konstantnim unutrašnjim rastom, a voli da zastupa prava potlačenih i obespravljenih, onda je to sigurno Peter Gabriel. Čak i fizički podsjeća na nekog Džedaja iz daleke, daleke galaksije, naročito na koncertima. Negdje između Obi Wan Kenobia, u svom najmudrijem izdanju, i nekog još mudrijeg džedaja kog ni George Lucas nije izmaštao.

Photo: Jesse Faatz

Ili možemo i obratno, ukoliko bi zamislili kakvu bi muziku svirao tamo neki džedaj, onda bi to sv ezvučalo kao Peter Gabriel. Nije igrao po pravilima koja su se nametala (još u ranim prog danima), već isključivo po svojim, i zato je album koji je pred nama stvaran skoro 20 godina. OK, nije intenzitet snimanja bio isti tokom ovog dugačkog vremenskog perioda, već je išao uporedo sa životom, koje u slučaju slavnog muzičara svakako bogat i zauzet, ponovo, sopstvenim projektima i kreacijama, od Real World studija, koji je svojevrstan svemirski brod kreativnosti i deja na više nivoa, do raznih drugih projekata, turneja, pauza i svega što život nosi.

Konačno, album je pred nama, poznato je da je tokom ove godine objavljivana pjesma po pjesma sukcesivno, svakog punog mjeseca, ali to nije sve. Sve numere snimljene su u dvije vrzije, svijetloj i tamnoj, poput sile iz Lucasovog univerzuma koja je glavna snaga univerzuma. Na koojpoj strani sile ćemo završiti, i da li u ovom slučaju tama i svijetlost predstavljaju klasičan dualizam koji treba pomitiri, vidjećemo.

Nakon 20 godina rada, teško je odmah dati ocjenu/procjenu nečeg tako kompleksnog i nesvakidašnjeg, pa ćemo pustiti da se utisci slegnu tokom narednih nekoliko mjeseci preslušavanja, zima svakako stiže kao idealna za ovako nešto.

No, danas putujemo uz svijet Peter Gabriela kroz svijetlu, pa tamnu verziju albuma “I/O“. Izumeđu ove dvije verzije zastaćemo par sati na dva koncerta, onaj iz Atine 1987 i “Secret World” iz 1994. Prelaz između posljednje pjesme iz Atine i prve sa “Secret World” je interesantan, ali neću vam oktriti sve.

“Koncerti Nedjeljom” su koncertni program koji slušamo nedljom u 19h. Reprize koncerata slušamo u okviru bloka “Ponoćni Koncerti”, svakog dana od ponoći tokom naredne sedmice. Uređuje i piše: Tomislav Žegura.


Current track

Title

Artist

Background