BISTRO CATHERA #23: SHOOMADISKO
Bistro Cathera January 12, 2022
“Bistro Cathera” br 23, gostuje Kristijan Shoomadisko Klačar, uz gastro recept, pripremite se za “Pihtije”:
Pihtije Potrebno je: 2 svinjske nožice 2 juneće nogice 6 zrna biber 2 lista lorbera 1 glavica belog luka 1 veza razne zeleni mleveni biber so
Priprema :
Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, ošuriti, opati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i pristaviti da se kuva na tihoj vatri. Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva. Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Služiti kao predjelo Napomena:po želji preko mesa mogu se staviti 2 tvrdo obarena jaja i kuvana šargarepa isečena na kolutove, a potom preliti čorbom. Zavisno od ukusa, pored mlevenog bibera može se odozgo posuti i aleva paprika.