PONOĆNI KONCERTI: Concert for Bangladesh

Written by on February 26, 2024

Kako je prije par dana bio ređendan George Harrisona, neprežaljenog gitariste najvećeg benda ikada, naši “Ponoćni Koncerti” ove sedmice emituju koncert koji je bio podjednako značajan za njegov početak solo karijere, ali i mnogo više za začetak, tzv. band Aid koncerata koji imaju za cilj prevashodni humanitarni karakter, pomoć i podršku nekoj zajednici ili narodu. Koncert za Bangladeh bio je baš takav poduhvat, održan 01.08.1971.

Ali da sagledamo kakav je značaj ovog koncerta kao angažovanog umjetničkog događaja. Bangladesh je početkom sedamdesetioh godina vodio rat za nezavisnost protiv Pakistana sa kojim je bio u uniji od 1947. Naravno da su bliže i dalje istorijske prilike, još od drevnih dinastija Indije pa do britanskog kolonijalizma imale uticaj na ishod drštvenih, religijskih i političkih prlika, a upravo je umjetnost, kroz svoj angažovani izraz bila najjače oružje još od kraja 40tih, na putu nezavinsnosti.

U Dhanki, današnjoj prestonici je 1948 osnovan “Government College of Arts and Crafts” oko čijih umjetnika se polako stvarala intelektualna zajednica čiji je kulturološki momentum vodio u svijkesnost o nezavosnosti. Slikari, muzičari, pjesnici i filmski stvaraoci će u naredne dvije dekade predstavljati temelj pomeute borbe. Međutim, kad je sukob prerastao u vojni, i kad su kolone izbjeglica odlazile u susjedne zemlje, čuveni Ravi Shankar, čije je rodno selo bilo ugroženo sukobima, osjetio je potrebu da se nešto uradi po tom pitanju, a takođe i osvjesti zapadni dio svijeta, ušuškan u materijalizam i pop kulturu. Njegov put će takođe biti umjetnički.

George Harrison je više puta iskazivao svoje neslaganje sa velikim muzičkim događajima, poput Woodstocka, koji su sami sebi svrha, želio je pronaći viši smisao u okupljanju ljudi i muzičara posebnim povodom. Prijeteljstvo sa Ravi Shankarom, fasciniranost duhovnim i umjetničkim naslijeđem Indije i bliskih krajeva (koje je uspješno prenio i na svoj tada donedavni bend, znamo svo koji) izrodilo je ideju muzičkog okupljanja koje je imalo za cilj podizanja svjesnoti o situaciji u Bangladeshu, ali i prikupljanju konkretne novčane pomoći za izbjeglice, od prodaje ulaznica i kasnijeg konecrtnog albuma.

Za ovaj poseban događaj George Harrison pozvao je svoje prijatelje iz svijeta muzike, za koje je i još poneko čuo tih dana. Na dva koncerta nastupili su Ravi Shankar, Ali Akhbar Khan, Bob Dylan, Eric Clapton, Billy Preston, Leon Russell i naravno Ringo, odani Georgov prijatelj i saputnik do posljednjeg dana.

Prvog avgusta 1971. u Madison Square Gardenu održana su dva koncerta. Da li je ovo bio prvi Band Aid koncert ikada? Da li je ovo bio prvi inkluzivni world music performas ikada? Vjerovatno oboje. Ali, ono što sigurno znamo, je da je po prvi put zapadna publika čula riječ “Bangladesh” u nazivu koncerta. Do tada zvijezde muzičkog i šou biznisa, milioneri, nisu na ovaj način pomagale neku daleku i ugroženu zajednicu, sa kompletnim osvješćivanjem situacije ugroženih.

Nakon toga istorija se desila, i Bangladeshu, i Gorge Harrisonu i njegovim kompanjonima (posebno Ravi Shankaru), muzici Indije i generalno dalekog svijeta koji ne govori engleski i ne svira u 4/4 taktu. Bruce Sprinsteen će na istom mjestu 1979. održati koncerte protestujući proitiv nuklearnih elektrana, dogodiće se Live Aid, Peter Gabriel će pokrenuti turneju “Human Right Now” 1988 sa svojim kompanjonima zagovarajući oslobođenje Nelsona Mendele i kraj aparthejda takođe uz edukativno podizanje svijesti.

Dokle smo stigli, ponovo do svijeta na ivici ponora, u koji ga guraju neke druge sile, ali to nam još više treba dati motiv da se glas razuma i svjetlosti čuje, kao i zvuk. Zvuk smo slušali, i ovih kasnijih navedenih događaja na našem radiju, a ovog puta, red se prisjetiti velikog George Harrisona i koncerta za Bangladesh !!!

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše : Tomislav Žegura.


Continue reading

Previous post

KUPEK 360


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background