Mjesec i duhovi, šumovi i valovi

Written by on September 3, 2016

Magična ljetna noć desila se 19. avgusta u Dubrovniku, u prostoru ljetnog kina “Slavica” na jednom od događaja koji su tokom čitavog ljetnog programa priređivali Klub Mladih Orlando i Kinematografi Dubrovnik. Binu su dijelili Izae i Šumovi Protiv Valova, u namjeri da im se zvuci razliju po mjesečini i moru, a ponegdje i preliju….

Piše: Tomislav Žegura

Fotografije: Aleksandar Ratković

Magična ljetna veče desila se 19. avgusta u Dubrovniku, u prostoru ljetnog kina “Slavica” na jednom od događaja koji su tokom čitavog ljetnog programa priređivali Klub Mladih Orlando i Kinematografi Dubrovnik. Binu su dijelili Izae i Šumovi Protiv Valova, u namjeri da im se zvuci razliju po mjesečini i moru, a ponegdje i preliju….

Izae je bilo zadovoljstvo slušati, pogotovo nakon nedavnog kotorskog koncerta, ali i ovog puta je kompletan ugođaj bio drugačiji. Kako je Ado u jednom trenutku javio sa bine, večeras nećemo biti fini, pa su se ključni momenti njihove suptilne i snovite muzike malo jače izoštrili, boje dobile iskričaviji oblik, da bi prisustvo duhova postalo naglašenije, i pomalo luđe. Takođe, do mjeseca nisu bile potrebne ni stepenice ni bicikla, jer je praktično visio tu odmah iznad bine, gledajući u Ada i ekipu, a i oni u njega (doduše, Dejo je gledao u pod), a nekad se selio i na betonsko platno samog kina.

Poseban prelaz zvukova i boja ukazao se na samom kraju nastupa Izae, kada su binu sa njima podijili Šumovi Protiv Valova i u zajedničkoj izvedbi zasijao je Heliopolis, a sve zaključio Teatro Lunatico. Ovakva postavka, koja možda nekad i zaživi, sjajno bi se snašla i u antičkim amfitetatrima, Pompeji na primjer…

Šumovi ostaju samo na sceni, i kreću u svoju borbu sa valovima, koji su prelivali magičnu noć. Izuzetan bend, kojeg predvodi arhitekta zvuka Hrvoje Nikšić, jedan su od nazanimljivijih muzičkih izdanaka naših prostora. Intrumentalni komadi, post rock, psihodelija, ili kako sebe vole da nazivaju low-mid minimal prog, uzdigli su zvuk kina Slavica na viši nivo, morska so je udarala u stijene i razbijala se na hiljade sitnih čestica, koje su svaka za sebe, tvorile neki novi univerzum. U meditativnom trenutku najveće fokusiranosti sviijesti, završila se i ova noć zvuka pod mjesecom i morem.

Ovaj bend ćemo sigurno gledati u slušati u našim krajevima, do tada ih pratite na soundcloudu.


Current track

Title

Artist

Background