JAZZYSAD SPECIJAL: U SJEĆANJE NA MINJU SUBOTU!

Bistro Cathera September 25, 2021

Jazzysad specijal u sjećanje na Minju Subotu !.

Autor serijala Milan Saitović pripremio je specijal posvećen velikanu kulture i muzike Jugoslaviji, nedavno preminulom muzičaru i voditelju Minji Suboti, čiji mali dio velikog opusa slušamo na ovom podcastu.

Minja Subota rođen je u Sarajevu 08.11.1938. Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao je diplomu inženjera elektrotehnike ali radio je i istakao se u kulturi. Bio je kompozitor, muzičar, zabavljač, TV voditelj i fotograf. Nastupao je na istaknutim muzičkim festivalima svog vremena (Beogradsko Proljeće, Splitski Festival…) , objavljivao albume pop muzike, ali ponajviše se istakao u radu za djecu. Komponovoao je muziku za djecu, i objavio nekoliko albuma muzike za djecu, zajedno sa Ljubivojem Ršumovićem, Draganom Lakovićem i drugim dječijim stvaraocima.

Njegove pjesme za djecu, poput „Deca su ukras sveta“„Išli smo u Afriku“„Rekao sam brezi i topoli“„Telefonijada“„Povrćijada“„Kolo“„Razbole se lisica“, samo su dio velike kolekcije koje se i danas izvode.

Našoj generaciji ostao je u vječnom sjećanju kao voditelj čuvene dječije emisije “Muzički Tobogan”, emitovane na TV Novi Sad tokom osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pjesnika za djecu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dječji evergrini.

Oblikovao je dobar ukus djece čitave Jugoslavije, i uz njega smo itekako naučili da je muzika put do sreće. Veliko mu hvala!

BISTRO CATHERA

bistro cathera

More infoCurrent track

Title

Artist

Background