PONOĆNI KONCERTI: ALELA DIANE- LIVE AT THE MAP ROOM

Written by on April 12, 2021

“Ponoćni Koncerti” ove sedmice po prvi put predstavljaju jednu od najboljih kantautorki novije američke pjesmarice. Alela Diane objavila je koncertni album “Live At the Map Room”.

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje Tomislav Žegura.

Alela Diane mi je za uho zapala od njenog prvog albuma “Pirate Gospel” iz 2006. U stvari, nisam siguran radi li ze tačno o prvom albumu, jer neki navodi diskografije govore i drugačije, ali nama prvom svakako, i što je mnogo važnije, tada kao mlada djevojka zasvirala je amerikanu svoje generacije, mladalački i sa osjećajem koji su kopirale mnoge kasnije, od sestara Söderberg iz “First Aid Kit” do brojnih domaćih kantautorki, koje možda to neće priznati.

Njen folk bio je prožet emocijama prema prirodi, porodici, majci, svemu što je okružuje, jer iako bjelkinja, osjećao se starosjedilački američki duh, uz glas sugestivan i potpuno zaokruženog izraza, praktično od samog starta. Narednih par albuma donijelo je napredak, izražajni i muzički, a moj prijatelj Ivan gledao ju je uživo na turneji sa Fleet Foxes u Zagrebu neke 2011, ili možda 12te, svakako deceniju unazad.

Kad smo Ivan i ja osmišljavali naš SeaRock festival u Kotoru Alela nam je bila uvijek među prioritetima Na žalost, još se nije ostvarilo, a hoće li nam je budućnost donijeti, uvijek je neizvjesno. Kad je 2013. objavila album “About Farewell” konstantovali smo kako je Alela Diane porasla. Odrasla, u izuzetnu kantautorku. Album, koji je govorio o teškim emotivnim trnucima, raskidu veze, nastavku života, sa nikad snažnijom muzikom, bio je kvantni skok u odnosu na njene ranije radove. Velik album. Ivan mi je poklonio ploču za rođendan.

Pet godina kasnije, objavila je za sad posljednji album “Cusp” o kome zbog nekih okolnosti nikako nisam stigao napisati par riječi, pa je sad prilika više nego dobrodošla. Još snažniji izraz, još snažnija poezika koja se bavi materinstvom, odnosom prema djeci, majci i krugu koji predstavlja energija porodice, kao i djecom koja odlaze na put bez povratka u izbjegličkim kolonama po svijetu, ili ih guta more mediterana.

Alela Diane je u to vrijeme postala majka dvije djevojčice, pa ne čude meditacije na pomenute teme, spakovane u malo više klavirski album, sa možda i ponajboljim omotom nove američke gotike.

Ovu ploču poklonila mi je voljena osoba….

U nedostatku koncerata Alela Diane sa svoje dvije saputnice u formi trija, sa kojima je i koncertirala za vrijeme “stare normalnosti” snima uživo set u svom Portlandu za koji ne mogu biti srećniji nego da ga podijelim na našem radiju. Slušajmo sa uživanjem, Live at the Map Room.


Current track

Title

Artist

Background