POP Depresija predstavlja PET novih izdanja

Written by on May 13, 2024

Pop Depresija sa ponosom predstavlja pet novih izdanja, za koje mso sigurni da je izdavač lično ponosan, i koji predstavljaju nove domete kako i domaće scene tako i samog izdavaštva.

Bullet for a Badman, Draga, They Drive by Night, Sitzpinker, kao i prvo izdanje na podetiketi Zeleni Kačket!

Kosmički bugi u centru grada – Bullet for a Badman imaju novi album

Pet ljudi, desetak instrumenata, milion ideja, soul, fank, džez, afrobit, Balkan i Srbija i Prvi svetski rat – sve su to odrednice koje definišu šest kompozicija na novom albumu grupe Bullet for a Badman


Beogradski kolektiv Bullet for a Badman predstavlja još jedan bitan muzički bedeker u uzbudljivom i neuhvatljivom putovanju benda kroz prostor i vreme. Album pod nazivom “Vol. 3” dostupan je na svim digitalnim platformama, kao i na bandcamp-u i YouTube-u.

Ivan Simić u svojoj glavi čuje “kosmički bugi” i svaki ulazak u studio njega i ekipe znači da je jedna zbirka neverovatnih priča spremna da se zabeleži i ode u svet. Ovog puta glavna inspiracija bila je Srbija i Prvi svetski rat, a bend je pesme samostalno snimio, miksovao i “zapakovao” u album. Mastering je uradio Milovan Bošković u Gruvlendu.

Album otvara “Srbija” kroz katarzični dijalog gitare i duvača, sledi furiozni “Andaluzijski mačak” (Dule Petrović ima i vokalnu deonicu!), pa tema za imaginarni bleksplotejšn film “Nezgodan kraj” na koju se nastavlja mistična “Bizerta”. Setna tema “Pet bofora” nas priprema za grandiozno finale, a “Kajmakčalan” to zaista jeste – moćan, himničan i “veći od života”.

“Producenta u pravom smislu te reči nije bilo. Snimali smo u studiju u kojem vežbamo, tako što je Petar ozvučio trio bas-bubanj-gitara i povremeno ustajao sa bubnjarske stolice da pritisne REC. To se desilo dan pre nego sto je Milan otišao na brod pa je početak snimanja uhvaćen baš u ključnom trenutku. Kasnije smo dosnimavali duvače i ponovili gitare. Ideja je bila da sve što možemo uradimo “sami”, tako da smo nas petorica odsvirali više od 10 instrumenata, Pera je radio miks, a ja sam dizajnirao omot. Muzika je kao i do sada dolazila od mene, ali posto to nije striktno uvek ima promena. Pera ima gruvove koji su mnogo bliski mojim idejama šta bih voleo da se svira. Dule često menja način fraziranja kako bi duvači dobili neki interesantniji izraz, tako da je sve živo i utiče jedno na drugo. Neke kompozicije su spontano dobijale nazive vezane za Srbiju u Prvom svetskom ratu jer je i sama muzika pomalo dramatična, svirana u molskim skalama. Naravno, ništa nije slučajno, to je tema o kojoj se razgovaralo pa je i energija preneta na muziciranje. Album smo zaokružili na 6 stvari, to je bilo ono sto smo ovog puta izdvojili kao bitno”, objašnjava rad na albumu lider benda Ivan Simić.

Bullet for a Badman je bend koji je tokom godina razvio svoj karakterističan zvuk koji spaja soul, džez, fank i afrobit u jedinstvene muzičke kompozicije. Iza sebe imaju dva izdanja pod starim imenom Metak za zlikovca (“Live at Underground Studio” i “Lagos Express”), a u ovoj inkarnaciji objavili su EP “Mediterranean Leaves” (2018) i album “Busola” (2019).

Bullet for a Badman su Ivan Simić (gitara i tenor saksofon), Milan Simić (bas), Dušan Petrović (bariton saksofon i flauta), Petar Milanović (bubanj i trombon) i Konstantin Sotirovski (truba i flugelhorna). Ova ekipa neumorno nastupa već godinama po klubovima, koncertnim dvoranama i festivalima i hipnotiše ritmom, energijom i emocijama.

“Koliko vrediš” – Dragin gospel bluz o prihvatanju sebe


Tačno dve godine od izlaska debitantskog albuma “Keep on Walking” Draga predstavlja video singl “Koliko vrediš” i počinje novu fazu karijere u kojoj će pevati gospel bluz na maternjem jeziku. Singl “Koliko vrediš” dostupan je na svim digitalnim platformama, a video u režiji Sofije Nedeljković i Drage pogledajte na YouTube-u.

“Kao i svaka pesma i ova ima dug put iza sebe. Kao ideja je nastala negde pre dve godine. Mislim da je najteži put da vidiš sebe onako jasno sa svim čudovištima koje imaš u glavi i da možeš da dođeš do mesta gde kažeš sebi: Okej, lepi ste. I onda kreće žurka. Moraš da znaš koliko vrediš je mantra za svakog od nas koji se tražimo pod ovim suncem. Onako, bez pardona i sa mnogo ljubavi prema sebi. Svaka mana je dobrodošla i svaka mana je u stvari i začin za divničorbuljak koji se zove čovek. A poznati putevi su tu nepoznanica. Tek kada stvarno prihvatiš sebe, otvaraš i mogućnost da te nalazi život koji ti paše po srcu, a vala i duhu. Možda je to i najveća poruka ovog singla. Biti svoj i biti svoja, natenane i iz korena,” objašnjava svoju motivaciju Draga.

Draga je autorka teksta i muzike, Lazar Arsović je producent i autor aranžmana (i svira gitaru na pesmi), a sviraju još i Uroš Tomović (klavir) i Milan Pavković (kontrabas). Pored Sofije i Drage, na videu je radio Damjan Jovanović (kamera i montaža).

Draga je Draga Mrvoš Mott, rođena je u Negotinu, živi i radi u Beogradu. Prevodi i fotografiše, piše pesme, svira klavir i gitaru, peva za sebe i druge, peva u horu. Pesme su tu, ekipa je najbolja, drugi album je na putu.

“Pomračenje” je tu – They Drive by Night su objavili debi album

Tri nedelje od izlaska furioznog singla “Frankenštajn” beogradska petorka They Drive by Night vraća se sa debitanskim albumom “Pomračenje“. Pored najavnog singla na albumu se nalazi još šest autorskih pesama uz obradu himne “See That My Grave Is Kept Clean”. Album je dostupan na svim digitalnim platformama, bandcamp-u i YouTube-u.

“Pomračenje” je snimio Dušan Filimonović, miks i produkcija delo je Srđana Popova, dok je master radio Džejms Plotkin. They Drive by Night čine Nemanja Nikolić (gitara i vokal), Iva Kuzmanović (vokal), Bojan Nikolić (gitara), Vladimir Milićević (bas) i Pavle Popov (bubanj).

“Mislim da sam negde krajem 2020, početkom 2021. došao do odluke da pravim pesme na maternjem jeziku. Ne da sam pre toga imao bilo šta protiv toga, već sam jednostavno po inerciji pisao na jeziku na kojem uglavnom slušam gitarsku muziku. Naravno, do toga je došlo spontano, a sve je počelo tako što sam imao rif kojim sam bio zadovoljan, ali mi nije ništa padalo na pamet kada je tekst u pitanju. Zvučao je kao neki Black Sabbath sa prva dva albuma, koja inače baš volim. I tada mi Boki (gitarista) šalje predlog za tekst i pesmu koja se zvala “Mali teror” i odnosio se na model Orange pojačala. Odmah sam seo i napisao novi tekst, ali sa malo izmenjenom temom – Mali Teror koji ruši grad. To je bila prva pesma na maternjem jeziku koju smo napravili, a posle toga su se nizali “Zid”, “Nikad nismo imali šanse”, “Crni beskraj”… “Nikad nismo imali šanse” je nastala tako što sam ekstremno pojednostavio neki rif Sepultura pesme (ne sećam se koje konkretno), a onda je u brejku pesme Pavle dodao i Massive Attack ritam. Kasnije sam shvatio i da je naslov u stvari prevod pesme The Brian Jonestown Massacre. Naravno, ima takvih primera na ovom albumu puno, da ne otkrivam baš sve, mislim da je zanimljivo ako neko prepozna sve te različite uticaje koji nekada nastaju sa namerom, a nekada i sasvim slučajno. Album smo snimali iz dva navrata – prvo “Teror”, “Zid” i “Propast sveta”, a onda se, zbog raznih obaveza, drugo snimanje desilo tek godinu dana kasnije, leta 2023. Tražili smo što prirodniji zvuk gitara, onako kako ih čujemo iz pojačala. Naziv za album je došao na kraju, kada sam preslušavao sve pesme u miksu, nekako mi se nametnuo sam po sebi – “Pomračenje”. Sad čega – Sunca, Meseca ili uma – procenite sami,” otkriva genezu pesama na “Pomračenju” Nemanja Nikolić.

They Drive by Night je bend nastao iz muzičkog projekta vizuelnog umetnika Nemanje Nikolića. Sve je počelo minimalističkom interpretacijom stoner roka, da bi zvuk nastavio da se oblikuje eklektičnim pristupom raznim, uglavnom bazično gitarskim, muzičkim žanrovima. Bend karakteriše distorzirani gitarski zvuk, ispod kog se valja mantrični ritam praćen tekstovima koji referišu na filmove, pop kulturu, vizuelnu umetnost i književnost.

Gledanje šire slike – Sitzpinker predstavlja “Iscurim”

Beogradska grupa Sitzpinker nastavlja da se razvija i raste i predstavlja “Iscurim“, možda njihov i najkompleksniji singl do sada. Pesma dolazi u paketu sa vizuelnim doživljajem u formi spota čiji su tvorci Relja Arsić i Dan Grabnar, a dubinu ovoj hipnotišućoj viziji autora dao je Danilo Nikodinovski iz benda Consecration, koji u videu ima zapaženu ulogu.

Sitzpinker je upao u vorteks, nema drugog objašnjenja. Treća nova pesma koju objavljuju od decembra do danas je nešto što je dijametralno suprotno od prethodnog tempa rada, kada smo dobijali jednu pesmu u dve godine. U decembru je izašla “Ispred očiju”, pa u februaru “Tren sigurnosti” na Hali Gali #2 kompilaciji i sada “Iscurim”. Koncerata je bilo tu i tamo, publike ima više nego ikada ranije, samo nedostaje taj album da zaokruži ovu prvu fazu benda. “Iscurim” je započet kao demo snimljen tokom kućnog druženja. Nakon tri godine usavršavanja, pesma je završena u saradnji sa briljantnim producentom Andrejem Mladenovićem.

“Iscurim oslikava vantelesni momenat, posmatranje stvari odozgo i gledanje šire slike, što nas poziva na uvažavanje univerzuma iz različitih perspektiva,” poručuje Sitz.

“Najveći izazov je bio stvoriti priču koja drži pažnju, a da nije komplikovana i ne oslanja se na više puta viđene scene igranja i žurki. Hteli smo da spot vizualizuje pesmu – a ne da je pobedi, ali i da funkcioniše kao celina i bez nje. Mnogo je vrednih i talentovanih ljudi učestvovalo u produkciji spota, koji kao čist proizvod ljubavi bez njih ne bi uspeo,” kaže reditelj Dan Grabnar.

Peto izdanje je u stvari prvo na podetiketi Zeleni Kačket koja nam je jako važna, kao i njihov kolektiv, pa tu vijest prenosimo posebno u sljedećoj objavi !!!

Current track

Title

Artist

Background