RADIO SPECIJAL: IRON MAIDEN

Written by on September 24, 2021

Velikani hevi metal zvuka, Iron Maiden iznenadili su javnost novim, izuzetno dobro prihvaćenim albumom “Senjutsu” , 17.u karijeri. To nam daje povod da im posvetimo vikend specijal, i slušamo ih u subotu (25.09.) i nedjelju (26.09.) od 21h do ponoći. Prve noći slušaćemo izbor numera snimljenih posljednjih 20 godina, tzv milenijumske Iron Maidena, a drugu noć ostavljamo za povratak u njima formativne 80te. Šta će tačno biti na programu, čitajte u nastavku:

Subota 25.09. u 21h: Milenijumski Iron Maiden

Prve večeri vikend specijala posvećenim bendu Iron Maiden proučavamo kako je došlo do uspjeha njihovog velikog povratka, ali striktno u muzičkom domenu snimljenih albuma nakon 2000-te.

Od “Brave New World” (2000), “Dance of Death” (2003), “A Matter of Life and Death” (2006), “The Final Frontier”(2010) do “Book Of Souls” (2015), slušamo izbor numera koje su ponajviše pogurale, odskočile, i napravile razliku u ovom, novijem periodu. Studijske numere, izuzev nekoliko koncertnih snimaka jer su Iron Maiden zapravo uvijek bili najbolji uživo, u čemu se krije ( u stvari ne krije, oni o tome vole da pričaju) metoda snimanja svih ovoh albuma, po svjedočanstu članova grupe-uživo u studiju!

Nakon ovog izbora idemo zajendo na koncert i slušamo nastup milenijumskih Maidena sa festivala “Roskilde” iz 2000. Nakon čuvenih tokom 80tih, (za hard rock) festivala poput Doningtona, početkom novog milenijuma, težište kvaliteta i ponude seli se u kontinentalnu Evropu, a Roskilde je još uvijek možda i ponmajbolji po širini muzičkog izbora pod narandžastim šatorom. Iron Maiden su odsvirali koncert koji je komotno mogao biti objavljen kao zvanični live album, ali ovaj radisjkui snimak nimalo ne zaostaje. Uživanje je zagarantovano, a grupa, činjenica je, zvuči najbolje u karijeri.

No, da se vratimo na milnijumske Maidene i izbor numera koje će nam pomoći da bolje shvatimo novi album “Senjutsku”, koji je itekako dostupan u svim mogućim formatima, pa ovog puta nema potrebe da ga zajedno preslušavamo.

Iron Maiden su nakon ujedinjenja 1999. već iza sebe imali dvije decenije rada, osamdesete, kao veliki uspon gdje su ostvarili svoju karijeru kroz nekoliko prvobitnih personalnih promjena, ali sa muzičkim naslijeđem koje im je obezbjedilo vječno trajanje i uvijek nove generacije obožavalaca. Devedeste, nasuprot, bile su godine pada, osipanja postave i pogrešnih odluka, do reorganizacije benda (brenda) iz 1999. kada povratkom Bruce Dickinsona i Adrian Smitha, bend formira šestočlanu postavu i svojim povratkom kreira nov identiet.

Pet albuma snimljenih od tada ostvarili su i umjetnički i komercijalni uspjeh. S jedne strane, Iron Maiden nisu drastično mijenjali zvuk, po mnogima sve je zvučalo kao dobri stari Maideni (neki bi rekli, jedno te isto), a sa druge strane, ništa nije bilo isto. Odbijanje da se snimaju nostalgiučni albumi po receptu slavnih izdanja, sa odlučnim okretom ka prog rock (prog metal) zvuku, koji je polarizovao mišljenja, ali grupa stiče značajan kredibilitet.

Kako je “Senjutsu” šesti po redu album šestočlanih Maidena, i nastavlja dobro utabanom stazom, u javnosti se desila gotovo nemoguća situacija, koju nije bilo baš moguće zamisliti prije 20, čak ni prije 10 godina. Mediji koji nisu skloni metal zvuku generalno , a bendu poput Iron Maiden sapecifično redom skidaju kapu i odaju počast. Pitchrofk je donio jako dobru recenziju, Rolling Stone takođe.

Na našem jeziku, ponajbolji prikaz albuma “Senjutsu” kroz generacijsku prizmu donosi Dragan Lučić koju preporučujemo da pročitate sa sajta mulj.

Nedjelja 26.09. u 21h: Iron Maiden 80tih

Nedjeljni dio, ili druga noć vikend specijala posvećenom grupi Iron Maiden, slušamo njihov prvobitni put do supjeha, kroz 3 koncertna nastupa iz 80tih, tri važna trenutka u karijeri benda:

Reading 1980: 23.08.1980 Iron Maiden su na temelju uspjeha prvog albuma, sa prvom albumskom postavom (Paul DiAnno, Steve Harris, Dave Murray, Dennis Stratton i Clive Burr) nastupili na tada vrlo prestižnom Reading festivalu na kome čujemo svu mladalačku energiju i punk & prog pristup koji je definisao i njihov stil i hevi metal 80tih.

Reading 1982: 28.08.1982. Dvije godine nakon, sa dva nova člana i dva albuma Iron Maiden se sa trijumfalne američke turneje vraćaju na Reading da potvrde uspjeh trećeg albuma “The Number of the Beast”. Dolazak pjevača Bruce Dickinsona i godinu dan aprije njega gitariste Adrian Smitha, donosi novu energiju i melodiju, definiše bend kakvimga i danas znamo, a energija se samo uvećala. Ovdje slušamo bend na vrhuncu svoje mladalačke moći.

Maiden England. 27.11.1988. Prvobitno objavljen kao video kaseta, a prije par godina i kao audio live album, Maiden England donosi monolitnu potvrdu snage benda na samom kraju osamdestih, na samom kraju turneje albuma “Seventh Son of a Seventh Son” i koncerta koji je snimljen u Birminghamu, na domaćem terenu takođe. Sa sjajnom set listom, ovaj koncert takođe predstavlja neponovljiv trenutak i definitivni zvučni zaokret benda ka otvorenijem prog izrazu u kome ostaju do danas.

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background