Vinicio Caposella na điru po Balkanu

Written by on November 1, 2022

Vinicio Caposella, jedan od najznačajnijih savremenih folk kantautora Italije, održava ovih dana turneju “𝑩𝒂𝒍𝒌𝒂𝒏𝒈𝒊𝒓𝒐” od drugog do devetog novembra koja obuhvata Beograd (02.11.), Skadar (04.11.), Tirana (06.11.), Peć (08.11.), i Skopje (09.11.). Jednistvena je to prilika čuti Vinicia i njegov prateći bend u nama bliskim krajevima, i najtoplija je preporuka da ko može, ni slučajno ne propusti. Detalji slijede kao i autorom emotivni osvrt na naše krajeve:

„Jedno od mojih omiljenih jesenjih putovanja godinama je đir po Balkanu. Sjećam se tih susreta godinama, a mnogo ih je prošlo od mog prvog putovanja u tadašnju Jugoslaviju. Bio je to kao svijet komunikacije sa mojim djetinjstvom, svijet u ogledalu sa druge strane Jadrana.

Četvrt stoljeća kasnije, kao da iza mora koje Italiju dijeli od Balkana, neukroćeni dio srca i dalje kuca. Svirati na Kosovu ima poseban značaj. Postoje rane povijesti koje su obilježile i obilježavaju ovu zemlju, koja ipak gleda naprijed i sanja Europu, gdje i zaslužuje biti bogatstvom svoje kulture koja je raskršće višestrukih tradicija. Čak je i moja muzika pomalo takva: ima odjeka talijanske opere, swinga, mitološkog rocka, ruralne tradicije, lažne mediteranske dionizije, ali i malo balkanskog „turbofolka“.
Na ovom putovanju prate me Victor Herrero (gitare), Andrea Lamacchia (kontrabas), Giovannangelo De Gennaro (viola i aulofoni) i Vincenzo Vasi (teremin, udaraljke).

BELGRADO
Dom Omladine
2 novembre / ore 20.00
SCUTARI
Teatro Migjeni
4 novembre / ore 19.00
TIRANA
Teatro dell’Opera e del Balletto
6 novembre / ore 19.00
PEJA
Peja Jazz FestivalCinema Jusuf Gervalla
8 novembre / ore 20.00
SKOPJE
Museum of Macedonian Struggle
9 novembre / ore 20.00

Turneju su podržali:

Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione Internazionale
Regione Emilia-Romagna
Istituto Italiano di Cultura in Belgrado
Istituto Italiano di Cultura a Tirana

Ambasciata d’Italia a Pristina – Embassy of Italy in Pristina
International Music And Arts
La Cupa


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background