Album sa pesmama Novih odmetnika za čileanskog umetnika Viktora Haru

Written by on February 5, 2023

Ove godine će se navršiti pola veka od mučeničke smrti, ubistva čileanskog kantautora, pesnika, pozorišnog reditelja, nastavnika, političkog aktiviste Viktora Hare.

U Čileu se 11. septembra 1973. godine dogodio puč kojim je sa vlasti svrgnut socijalista Salvador Aljende. Usledila su privođenja i hapšenja, i pučisti generala Pinočea su nekoliko hiljada ljudi, mahom intelektualaca, pristalica partije Aljendea, odveli na fudbalski stadion u glavnom gradu. Među njima i Viktora Haru (Victor Jara). Bio je mučen, a u toj torturi zločinci su mu lomili prste, rebra i na kraju ga ubili i telo bacili kraj puta u predgrađu Santjaga. Viktor je imao 40 godina. Pre smrti Viktor je smogao snage da napiše svoju poslednju pesmu „Estadio Chile“ – „Stadion Čile“ , koju su krišom preživeli zatočenici izneli sa mesta zločina. Za ubistvo Viktora Hare istraga je vođena tek pre petnaestak godina, telo je ekshumirano, nekoliko ljudi je osuđeno. Ne i Pedro Nunjez, egzekutor i zapovednik, glavni krivac za smrt Hare, koji je živeo na Floridi i kojeg vlasti SAD nisu htele da isporuče Čileu. Na osnovu građanske tužbe porodice Hara, Nunjeza je američki sud ipak osudio 2016. godine. Tada je Viktorova udovica Hoan Hara izjavila da je dug put bio do pravde.

„Viktorove pesme se pevaju i danas, i inspirišu i umetnike, i one koji se bore za socijalnu pravdu. Za Viktora su umetnost i socijalna pravda bili jedno isto“ – kazala je Hoan Hara.

Inspirisani životom i pesmama Viktora Hare su i Novi odmetnici, neformalna grupa muzičara sa jugoslovenskog prostora. Oni su snimili album „Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)“, na stihove pesnika Mehmeda Begića.Na albumu su, između ostalih, sarađivali renomirani kantautori i muzičari iz Srbije (Miloš Zubac, Nemanja Nešić, Milan Korać, Prkos Drumski), Hrvatske (Nina Romić, Ivan Škrabe, Nevjerni Tomo, Stipe Periša, Tomi Novak), Bosne i Hercegovine (Sanel Marić Mara, Davor Matošević), Crne Gore (Isidora Milivojević) i Slovenije (Katarina Juvančič i Dejan Lapanja).

U tekstu u knjižici albuma, novosadski književnik i kantautor Miloš Zubac je napisao:

„Ove godine namiriće se pola stoleća od Harinog povlačenja iz ove stvarnosti. Čudesno složen svet Južne Amerike pokloniće tada pažnju sećanju na kulturnog heroja zajednice, vodilju zvezdu kada god se treba suočavati s novim manifestacijama zla. Jednako složen i neobjašnjiv svet Balkana, koji je i sâm doslovno bivao utopljen u zlu, ima sopstvenih mučenika među stvaraocima. Za Viktora Haru, ipak, nedovoljno se ovde zna. A dobro bi bilo da se zna – jer zlo pred kojim se on nije savijao a koje je moglo samo da mu slomi telo – duh nikako – isto je ono zlo koje i nas, iz generacije u generaciju, posećuje i neretko obuzima. Kao što svetlost Harinog života i Harine pesme, može da probudi našu sopstvenu svetlost i iznedri našu rođenu pesmu. To jeste svrha žrtve koju je veliki pevač naroda prineo na oltar civilizacijskom bezumlju, žrtve koja poput one za čovečanstvo ključne, od pre dva milenijuma, otkupljuje i obnavlja posrnuli svet“.

Album „Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)“, na proleće će objaviti Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Ekskluzivno ćete moći da ga čujete u petak, 10. februara, od 18 časova i 5 minuta, u emisiji Randevu s muzikom Radio Novog Sada!

Podsjetimo se prvog singla sa albuma, numere “Svjetlost iz Pustinje” koju izvode Isidora Milivojević i Sanel Marić Mara:


Current track

Title

Artist

Background