PONOĆNI KONCERTI: 50 GODINA “THE DARK SIDE OF THE MOON”

Written by on March 27, 2023

Nevjerovatno, zar ne. Pola vijeka prođe od objave jednog od najvećih albuma 20 vijeka “The Dark Side Of The Moon” Pink Floyd-a ( i ako je vjerovati statističarima, među 5 najprodavanijih ikada), proglašavan i za kulturološki, istorijski i estitčki važan u Kongersnoj Nacionalnoj Biblioteci Amerike.

No, ono što je nama interesantno, u domenu “Ponoćnih Konncerata” je zapravo činjeica da se ovaj album razvijao na koncertima. Nakon inicijalnih uvježbavanja, bend je album koncertno predstavio 17. februara 1972 u Londonskom “Rainbow Theatre”, da bi tokom čitave ’72 na turnejama svirali ranu verziju albuma. Album je nakon toga sniman tokom dvije sesije, koje su trajale od maja 1972 do februara 1973, iako je bend sve vrijeme koncertirao, kao i neposredno nakon objave albuma.

Evoulciju albuma “The Dark Side Of The Moon” slušaćemo kroz dva koncerta. Prvi, izveden u Japanu , u gradu Sapporo 13.03.1972. donosi ranu verziju albuma, sa još uvijek nedovršenim aranžmanima (obratite pažnju na ranu verziju “Time”), gotovo godinu dana prije same objkave albuma, a drugoi koncert je trijumf u “Empire Pool” areni u Londonu, iz 15.11. 1974., kada je Pink Floyd već bio jedan od najvećih bendova na svijetu. Londonski koncert snimio je BBC Radio 1, i jasno se čuje bend na vrhuncu svoje izvođačke moći.

Dvije pojave koje se naročito izdvajaju su, prije svega razvoj materijala na koncertima, i u to vrijeme posebno, ( nisu Pink Floyd bili jedini koji su nove numere predstavljali prije samog snimanja), a druga je uživanje u slušanju koncerata kada je PInk Floyd bio bend u pravom smislu te riječi, kada se muzička komunikacija dešavala između četiri člana na bini ( za razliku od kasnijih, pa sve do današnjih solo izdanja, gdje na koncertima svima veliki prateći bend, praktično u domenu mini orkestra, koji zvuči savršeno, ali ne čuje s ekomunikacija među članovima grupe), koja je jedan od najvažnijih faktora razvoja muzike Pink Floyda tokom 70tih, i koju su kasnije, na žalost izgubili.

No, i pored toga, ovi radijski snimljeni koncerti najbolji su testament vremena koje je ostavila najautentičnij amuzičk adjela 20. stoljeća, prema tome, uživajmo u njima !!!

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše : Tomislav Žegura.


Current track

Title

Artist

Background