PONOĆNI KONCERTI: Toumani Diabate and the London Symphony Orchestra

Written by on May 3, 2021

“Ponoćni Koncerti” ove sedmice donose vrlo poseban muzički susret koji se dogodio još 2008, a prije par dana objavljen je zvanično. U pitanju ja album Kôrôlén kojeg zajednički potpisuju Toumani Diabate i London Symphony Orchestra.

Majstor 12-žičane kore iz Malija, uz sopstvenu ekipu muzičara iz Malija, među kojima su i pjevač Kasse Mady Diabaté i balafonistkinja Lassana Diabaté susreli su se sa London Symphony, poznatima po radu sa muzičarima van polja klasične muzike. Ali, da li je ovdje zaista tako, i koju to oni zajedno muziku sviraju? Jer, ovaj susret sa zajedničkim prožimanjem muzike dva kontinenta donosi fokusiraniji uvid u muziku oba činioca, ponajviše potpuno novi aspekt kulture i muzike Afrike.

Čak i u najboljim narativima kulture crnog kontinenta (a mnogi su bili namjerno ili, iz neznanja, pogrešni) muziku Afrike mogli smo doživjeti kao savršen splet ritmova koji su drugačijim kulturama teže dokučivi. Afrobeat i slične forme, međutim, samo su dio izuzetno bogate riznice kulture i muzike Afrike koja seže do tačke gdje moramo ustuknuti i krenuti učiti iz početka. Kao najbolji edutainment na tom polju, najtoplije preporučujem omiljen radio program i web sajt Afropop, ali vratimo se albumu i koncertu koji je pred našim ušima. 

Kora kao instrument je predstavljen u punoj umjetničkoj formi od strane nekolicine afričkih majstora, a Toumani Diabate majstor je 12-žičane kore, čiji zvuk nije ni plesni ni perkusionistički, već naprotiv, zvuk mistične i klasične strane afričke muzike, za koju autor voli naglasiti da je starija od Bach-a. Nekada davno, ovakva muzika je komponovana i izvođena za kraljeve u Maliju, danas naravno, dostupna svima.

Sad nije možda teško zamisliti da se Londosnki Simfonisjki Orkestar upleo svojim aranžmanima, koje su pisali Nico Mulhy i Ian Gardiner, i u kojima su otvorili dovoljno širok prostor da se Diabaté i njegova ekipa izraze kroz soptvenu muziku. Zajedno su proširili taj muzički prostor preko granica dosadašnjeg poimanja klasične muzike i stvorili izuzetno zanimljiv novi svijet.

Da, ovo je klasična muzika današnjice. Iako neki komentatori ističu saradnju Toumani Diabate-a sa zemljacima Ali Farka Toure-om i Ballake Sissoko-m kao uspješniju, ili uzbudljiviju, ovaj spoj ipak predstavlja most kultura koji se do sada gotovo nikad nije razvio do te mjere između crnog ili starog kontinenta (zaista, koji li je stariji?).

Saradnja se dogodila još 2008., i zajednički koncert održan je u Londonskom “Barbican Center”, mjestu poznatom po nastupima afričkim izvođača poput “Orchestra Baobab”, ali prije svega domu Londosnkog Smfoniskog Orkestra. Zajednički album Kôrôlén objavljuje izuzetan izdavač “World Circuit Records” i dostupan je od 23. aprila.

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje Tomislav Žegura.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background