NOVI DOMAĆI ALBUMI: “Modrovrana” – novi singl i spot Nika Nikolića kao najava drugog albuma

Written by on November 21, 2023

Novembar nam donosi treći i poslednji singl kantautora Nika Nikolića za njegov nadolazeći drugi album pod nazivom „Privatni indigo”. Modrovrana je pesma u progresiv-pop stilu koja odiše domaćim folklorom i indi raskoši, u kojoj Niko peva o bivšem prijatelju koji je daleko. Produkciju i miks potpisuje Srđan Popov, koji je sa Nikom radio i na aranžmanu pesme. Stop motion spot nastao u kućnoj režiji potpisuju Sara Vasović i sam Nikolić.

Za potrebe snimanja pesme je okupljena šarena ekipa muzičara: Svetlana Novaković, flauta, Dušan Murišić, truba, a tu su i Nikove koleginice iz hora „Svi UGLAS!” – Maja Ćurčić, Mina Vasović i Mika Nikolić, koje zajedno sa Lunom Škopeljom izvode prateće vokale. Modrovrana se muzički oslanja na melodijske repeticije što predstavlja omaž kompozitoru Filipu Glasu i kantautoru Sufjanu Stivensu, dok ritmom i trilerima evocira zvukove domaćeg folklora. Stihovi su melanholični, intimni i kao i uvek enigmatični.

„U proteklim godinama sam gubio dosta prijatelja, neki su odlazili u inostranstvo, sa nekima sam prekinuo kontakt. Ova pesma je o ljubavi prema takvom prijatelju, što je iskazano kroz metaforu modrovrane, ptice selice. Takođe, rad na spotu je bio jako oslobađajuć, zaljubio sam se u stop motion tehniku. Radio sam samo sa Sarom i nismo zavisili ni od koga, što je značajno olakšalo proces, a takođe omogućilo zabavu. Pritom sam naučio i nove kreativne veštine”, navodi Niko Nikolić.

Podsetimo, Niko iza sebe ima debitanski album „Drugo mesto”, objavljen decembra 2020. godine, brojne singlove, kao i rad sa bendom Laplander. Oba njegova projekta izabrana su na konkursu „Serbia Creates: The Spotlight”, čiji je cilj da podrži mlade muzičare, obezbeđujući nastupe na renomiranim festivalima širom regiona. U narednim mesecima možemo očekivati drugi samostalni album Nika Nikolića pod nazivom „Privatni indigo”, koji je prethodno najavljivan singlovima „Zvezda koja mi treba”, „Plava refleskija”, a sada i aktuelnom pesmom „Modrovrana”.


Current track

Title

Artist

Background